Zielone szparagi to bardzo popularne warzywa sezonowe. Królują na stołach kuchni europejskiej pod wieloma postaciami. Kiedy sezon na szparagi się rozpoczyna, kucharze w najlepszych restauracjach prześcigają się w pomysłach na to, jak wykorzystać te smaczne i powszechnie lubiane warzywa. Poza sezonem ceny szparagów są bardzo wysokie, dlatego właśnie w czasie zbiorów tak wielu ludzi chętnie po nie sięga. Wtedy też są najzdrowsze, bo hodowane w optymalnych warunkach.
Sprawdź z nami kiedy jest sezon na szparagi i czy naprawdę warto je jeść.
Poniżej przeczytasz więcej na temat:
- szparagi zielone sezon w Polsce,
- szparagi kiedy sezon w Niemczech,
- szparagi kiedy sezon na południu Europy.
Zobacz: Sezon ogórkowy – co to znaczy i kiedy się zaczyna?
Sezon na szparagi w Polsce
W Polsce sezon na szparagi trwa zaledwie dwa miesiące. Zbiory odbywają się w maju i czerwcu. Wtedy też, a później jeszcze do połowy lata, można je kupić w dobrej cenie.
Na szparagi zielone sezon rozpoczyna się nieco wcześniej w krajach Europy Zachodniej. Zanim do sklepów trafią szparagi z Niemiec a potem z Polski, pojawiają się szparagi importowane z Hiszpanii oraz Grecji. Dostawcą na polski rynek jest także Holandia.
Jeśli chodzi o szparagi zielone sezon na nie w naszych marketach trwa cały rok. Można je kupić także w okresie jesienno-zimowym. Wtedy jednak prawie na pewno pochodzą z importu. Poza tym są mniej soczyste i nie smakują tak dobrze, jak w czasie zbiorów.
O tym, kiedy sezon na szparagi rozpoczyna się u naszych zachodnich sąsiadów, przeczytasz poniżej.
Sezon na szparagi w Niemczech
Niemcy, szczególnie w południowych landach, rozpoczynają sezon na szparagi nieco wcześniej. Zbiory trwają od połowy kwietnia. Kończą się podobnie jak u nas – w czerwcu.
Szparagi stały się w Niemczech poniekąd symbolem pracowników sezonowych z zagranicy. Przy zbiorach pracują bowiem głównie obcokrajowcy. Jeszcze kilka lat temu wśród nich było wielu Polaków. W ostatnich latach u Niemców zatrudniają się głównie pracownicy spoza Unii Europejskiej. W ubiegłym roku zbiory były mniejsze także z tego powodu, że nie miał kto przy nich pracować.
Dziś już niewielu Polaków zastanawia się: szparagi kiedy sezon, by zarobić trochę pieniędzy. Choć o wyrównaniu płac względem Niemców nie można jeszcze mówić, nasi pracownicy coraz rzadziej zatrudniają się przy zbiorach u sąsiadów.
Dlaczego warto jeść szparagi?
Kiedy sezon na szparagi rozpoczyna się na dobre, warto sięgać po nie w kuchni. Zawierają wiele minerałów i witamin. Kiedy jest sezon na szparagi będą one najbardziej wartościowe, dlatego nie tylko ze względu na atrakcyjną cenę właśnie wtedy warto je jeść.


W szparagach znajdziesz:
- witaminę C, A, E, K oraz witaminy z grupy B,
- kwas foliowy,
- żelazo, fosfor,
- błonnik.
Szparagi są niskokaloryczne, więc nawet osoby na diecie, czy z nadwagą, mogą bez obaw po nie sięgać. Mają pozytywny wpływ na układ pokarmowy, ponieważ w naturalnym sposób uzupełniają florę bakteryjną jelit.
W niektórych kulturach do dziś wierzy się, że są afrodyzjakiem. Poza tym mają zmniejszać kaca, jeśli zje się je przed wypiciem większej ilości alkoholu.
Szparagi są bardzo proste w przygotowaniu. Nawet jeśli na co dzień jesteś w kuchni tylko gościem, kiedy jest sezon na szparagi, powinieneś spróbować je przyrządzić.
Zobacz: Sezon motocyklowy – ile trwa i kiedy się zaczyna?
Szparagi zielone sezon w Twojej kuchni – proste przepisy:
- szparagi zielone z patelni
- odłam zdrewniałe końcówki,
- smaż na maśle przez 5-7 minut aż zmiękną,
- nie dodawaj soli ani pieprzu w czasie przygotowywania
Smażone szparagi możesz dodać do makaronu albo zjeść z sadzonym jajkiem. Jeśli polejesz je sosem czosnkowym, będą stanowić samodzielne danie. Nadają się do lunchboxa. Sprawdzą się zawsze wtedy, gdy chcesz zjeść coś lekkiego bez liczenia kalorii.
- gotowane szparagi
- usuń końcówki, które są zdrewniałe i niejadalne,
- zagotuj wodę z 1 łyżeczką cukru i ½ łyżeczki soli,
- gotuj szparagi przez 3-4 minut
Gotowane szparagi najlepiej smakują w zupie. Możesz je dodać do zupy warzywnej pod koniec gotowania lub zblendować na krem.
- sałatka z zielonych szparagów
- ugotuj szparagi
- dodaj do nich: pomidorki koktajlowe, jajka ugotowane na twardo, ser feta i sałatę rzymską
- wymieszaj z solą i pieprzem, a potem polej sosem z majonezu i jogurtu, w wersji fit może dodać tylko kilka kropel oliwy.
Zobacz: Sprawdzamy ceny prądu w Niemczech