Strona głównaNewsKiedy jest sezon na szparagi w Polsce i Niemczech?

Kiedy jest sezon na szparagi w Polsce i Niemczech?

Zielone szparagi to bardzo popularne warzywa sezonowe. Królują na stołach kuchni europejskiej pod wieloma postaciami. Kiedy sezon na szparagi się rozpoczyna, kucharze w najlepszych restauracjach prześcigają się w pomysłach na to, jak wykorzystać te smaczne i powszechnie lubiane warzywa. Poza sezonem ceny szparagów są bardzo wysokie, dlatego właśnie w czasie zbiorów tak wielu ludzi chętnie po nie sięga. Wtedy też są najzdrowsze, bo hodowane w optymalnych warunkach. 

Sprawdź z nami kiedy jest sezon na szparagi i czy naprawdę warto je jeść. 

Poniżej przeczytasz więcej na temat:

  • szparagi zielone sezon w Polsce,
  • szparagi kiedy sezon w Niemczech,
  • szparagi kiedy sezon na południu Europy.

Zobacz: Sezon ogórkowy – co to znaczy i kiedy się zaczyna?

Sezon na szparagi w Polsce

W Polsce sezon na szparagi trwa zaledwie dwa miesiące. Zbiory odbywają się w maju i czerwcu. Wtedy też, a później jeszcze do połowy lata, można je kupić w dobrej cenie. 

Na szparagi zielone sezon rozpoczyna się nieco wcześniej w krajach Europy Zachodniej. Zanim do sklepów trafią szparagi z Niemiec a potem z Polski, pojawiają się szparagi importowane z Hiszpanii oraz Grecji. Dostawcą na polski rynek jest także Holandia. 

Jeśli chodzi o szparagi zielone sezon na nie w naszych marketach trwa cały rok. Można je kupić także w okresie jesienno-zimowym. Wtedy jednak prawie na pewno pochodzą z importu. Poza tym są mniej soczyste i nie smakują tak dobrze, jak w czasie zbiorów. 

O tym, kiedy sezon na szparagi rozpoczyna się u naszych zachodnich sąsiadów, przeczytasz poniżej. 

Sezon na szparagi w Niemczech

Niemcy, szczególnie w południowych landach, rozpoczynają sezon na szparagi nieco wcześniej. Zbiory trwają od połowy kwietnia. Kończą się podobnie jak u nas – w czerwcu. 

Szparagi stały się w Niemczech poniekąd symbolem pracowników sezonowych z zagranicy. Przy zbiorach pracują bowiem głównie obcokrajowcy. Jeszcze kilka lat temu wśród nich było wielu Polaków. W ostatnich latach u Niemców zatrudniają się głównie pracownicy spoza Unii Europejskiej. W ubiegłym roku zbiory były mniejsze także z tego powodu, że nie miał kto przy nich pracować.

Dziś już niewielu Polaków zastanawia się: szparagi kiedy sezon, by zarobić trochę pieniędzy. Choć o wyrównaniu płac względem Niemców nie można jeszcze mówić, nasi pracownicy coraz rzadziej zatrudniają się przy zbiorach u sąsiadów. 

Dlaczego warto jeść szparagi?

Kiedy sezon na szparagi rozpoczyna się na dobre, warto sięgać po nie w kuchni. Zawierają wiele minerałów i witamin. Kiedy jest sezon na szparagi będą one najbardziej wartościowe, dlatego nie tylko ze względu na atrakcyjną cenę właśnie wtedy warto je jeść. 

Źródło: spirulina.pl

W szparagach znajdziesz:

  • witaminę C, A, E, K oraz witaminy z grupy B,
  • kwas foliowy,
  • żelazo, fosfor,
  • błonnik. 

Szparagi są niskokaloryczne, więc nawet osoby na diecie, czy z nadwagą, mogą bez obaw po nie sięgać. Mają pozytywny wpływ na układ pokarmowy, ponieważ w naturalnym sposób uzupełniają florę bakteryjną jelit. 

W niektórych kulturach do dziś wierzy się, że są afrodyzjakiem. Poza tym mają zmniejszać kaca, jeśli zje się je przed wypiciem większej ilości alkoholu. 

Szparagi są bardzo proste w przygotowaniu. Nawet jeśli na co dzień jesteś w kuchni tylko gościem, kiedy jest sezon na szparagi, powinieneś spróbować je przyrządzić. 

Zobacz: Sezon motocyklowy – ile trwa i kiedy się zaczyna?

Szparagi zielone sezon w Twojej kuchni – proste przepisy:

  1. szparagi zielone z patelni
  • odłam zdrewniałe końcówki,
  • smaż na maśle przez 5-7 minut aż zmiękną,
  • nie dodawaj soli ani pieprzu w czasie przygotowywania

Smażone szparagi możesz dodać do makaronu albo zjeść z sadzonym jajkiem. Jeśli polejesz je sosem czosnkowym, będą stanowić samodzielne danie. Nadają się do lunchboxa. Sprawdzą się zawsze wtedy, gdy chcesz zjeść coś lekkiego bez liczenia kalorii. 

  1. gotowane szparagi
  • usuń końcówki, które są zdrewniałe i niejadalne,
  • zagotuj wodę z 1 łyżeczką cukru i ½ łyżeczki soli,
  • gotuj szparagi przez 3-4 minut

Gotowane szparagi najlepiej smakują w zupie. Możesz je dodać do zupy warzywnej pod koniec gotowania lub zblendować na krem. 

  1. sałatka z zielonych szparagów
  • ugotuj szparagi 
  • dodaj do nich: pomidorki koktajlowe, jajka ugotowane na twardo, ser feta i sałatę rzymską
  • wymieszaj z solą i pieprzem, a potem polej sosem z majonezu i jogurtu, w wersji fit może dodać tylko kilka kropel oliwy. 

Zobacz: Sprawdzamy ceny prądu w Niemczech

Sprawdź jeszcze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Napisz komentarz
Proszę wpisać swoje imie

Popularne