Smażona (i rozmrożona wcześniej) ryba jest jedną z najczęściej serwowanych w restauracjach oraz przez nasze mamy, babcie lub inne osoby odpowiedzialne w rodzinie za gotowanie. Mało kto jednak wie, jak należy przygotowywać ją w prawidłowy sposób, tzn. bez utraty jej walorów smakowych, ale też bez negatywnych skutków dla ludzkiego zdrowia. Jak się bowiem okazuje, smażenie ryby mrożonej, powinno zawsze przebiegać zgodnie z określonym planem. Nie wiesz jakim? Sprawdź!
Zobacz: Jak zrobić masło? Z mleka, z awokado, z orzechów włoskich, masło czosnkowe?
Jak odmrozić rybę?
Aby usmażyć rybę mrożoną najczęściej konieczne jest, oczywiście, jej rozmrożenie. W jaki sposób należy jednak przeprowadzać tę czynność? Zacznijmy od tego, że nie należy wykonywać jej zbyt gwałtownie. Jeśli więc chcesz zyskać na czasie i np. zalać oszronioną rybę wrzątkiem, stanowczo odradzamy takie postępowanie. Taki szok termiczny nie sprzyja nie tylko konstrukcji pożywienia, ale też sprawia, że będzie ono mniej smaczne po jego przygotowaniu. Przed smażeniem ryby mrożonej warto więc poświęcić nawet do 24 godzin na jej rozmrożenie, umieszczając ją dowolnym naczyniu i wstawiając do lodówki. Po upływie tego czasu warto też sięgnąć po ręcznik papierowy, aby osuszyć produkt, który zamierzasz wkrótce wrzucić na patelnię. Nie zapomnij wcześniej o jego doprawieniu i ewentualnym umieszczeniu w panierce, by ryba była bardziej chrupiąca, jeśli właśnie taką najbardziej lubisz. Pamiętaj również o tym, że niekiedy smażenie mrożonej ryby bez rozmrażania jest także możliwe do zastosowania w praktyce. W jakich konkretnie sytuacjach?
Czy zawsze należy odmrażać rybę?
Smażenie mrożonej ryby bez rozmrażania – bezpiecznie i z korzyścią dla smaku – dobrze sprawdza się, kiedy na patelnię trafiają takie produkty, jak: paluszki, kotlety czy kostki rybne. W ich przypadku natychmiastowe zastosowanie rozgrzanej patelni nie stanowi problemu, ponieważ w zdecydowanej większości przypadków są to artykuły żywnościowe, które zostały doprawione, zapanierowane i usmażone już wcześniej. Nie trzeba więc tych czynności powtarzać, co zdecydowanie pozwala zaoszczędzić na czasie. Nic nie stoi także na przeszkodzie, by zostały upieczone w piekarniku. Najważniejsze jednak, by pieczenie lub smażenie ryby mrożonej w kostkach, paluszków czy kotletów pozwoliło im osiągnąć wystarczająco wysoką temperaturę (170-190° Celsjusza). Dzięki temu będą odpowiednio chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku – szczególnie gdy zdecydujesz się smażyć rybę mrożoną w kostkach (bądź inną) z użyciem oleju – tłuszczu idealnie sprawdzającego się w takiej sytuacji.


Jak smażyć mrożoną rybę?
Pisząc o tym, jak smażyć mrożoną rybę, warto wspomnieć o tym, że to, ile czasu powinno się temu poświęcić i w jaki sposób wykonać tę czynność, zależy w głównej mierze od gatunku wybranej ryby. W przypadku każdej ważne jest jednak to, by wcześniej (przypominamy) dobrze rozgrzać patelnię. Następnie należy ułożyć na niej produkt spożywczy tak, by całą powierzchnią po jednej stronie dotykał rozgrzanego oleju. To sprawi, że przyrumieni się równomiernie, pozwalając uniknąć pozostania surowych miejsc. Najczęściej pięć minut wystarczy, by uzyskać oczekiwany efekt. Następnie należy przewrócić filet na drugą stronę i znów poczekać tyle samu czasu, aż uzyska złocisty kolor. Takie obchodzenie się z jedzeniem polecamy również osobom, które zastanawiają się, jak usmażyć rybę mrożoną w panierce, nie chcąc lub nie mogąc pozwolić sobie na umieszczenie jej w piekarniku czy kuchence mikrofalowej.
Jak długo smażyć mrożoną rybę?
Jak usmażyć rybę mrożoną w kostkach (lub inną), gdyby okazało się, że wspomniane przez nas pięć minut nie wystarcza, aby była ona gotowa do podania? Śmiało możesz przytrzymać ją na patelni dłużej. Czasami jest to wręcz niezbędne, ponieważ niektóre filety są na tyle grube, że potrzebują więcej czasu, aby „złapać” złocisty kolor. Poza tym wiele osób preferuje spożywanie łososia, sandacza czy dorsza w formie wyjątkowo chrupkiej. Jeśli jesteś jedną z nich, zapewne będziesz musieć smażyć mrożoną rybę co najmniej siedem minut. Kiedy już jednak to zrobisz, na pewno nie pożałujesz, mogąc cieszyć się smakiem produktu, który warto spożywać przynajmniej raz w tygodniu – ze względu na korzyści prozdrowotne wielu doskonale znanych nam gatunków ryb. A skoro wiesz już, jak usmażyć rybę smażoną w panierce (i nie tylko w takiej formie), śmiało możesz robić to nawet częściej.
Zobacz: Gdzie kupić karpia we Wrocławiu? Ceny i lokalizacje