Uczucie zdrętwiałego języka, skręcające się w grymasie mięśnie twarzy i przeszywające poczucie zdegustowania. I to podczas jednej z najprzyjemniejszych czynności, jakie istnieją – jedzenia. Wyobrażasz to sobie? My też nie, ale wystarczy jedno przeoczenie, aby stało się to realne.
Każdy zna osobę, która popełnia to bezeceństwo. Kładą plaster wędliny lub sera na kromkę chleba i jedzą. Tak po prostu, na sucho. Bez masła. Być może sklepowe produkty nie kuszą ich swoim opakowaniem albo ceną po inflacji. Może po prostu nie wiedzą, jak zrobić masło i że uzyskanie tego płynnego złota jest proste jak bułka… z masłem!
Przychodzimy na ratunek, bo nie tylko odpowiemy na to proste pytanie, ale przedstawimy kilka wariantów: masło z mleka, z awokado, a może czosnkowe? Na deser przygotowaliśmy masło orzechowe z orzechów włoskich.
Jak zrobić masło z mleka?
Do wykonania masła z mleka, niestety, nie przyda nam się najczęściej goszczące w lodówkach mleko pasteryzowane. Mamy dwie opcje: zakupić mleko prosto od krowy, a raczej farmera, który ową krową się opiekuje. Nie uległo procesowi pasteryzacji, co jest kluczowe dla samodzielnego robienia masła. Opcja numer dwa – zrobić je ze śmietany 30%.
Zobacz: Mleko na mszyce – domowe sposoby, oprysk mleka, czy jest skuteczny?
W przypadku pierwszego wariantu należy przelać je do słoika i włożyć do lodówki na 12 godzin. Wówczas śmietana znajdzie się na powierzchni naczynia. Po tym czasie zbierz ją łyżką do innego słoika i zakręć. Następnie energicznie potrząsaj słoikiem, aby śmietana szybko zawirowała. Po upływie 10 minut powinieneś zobaczyć, jak ze śmietany wytrącił się tłuszcz. Przyszedł czas na domowe klarowanie masła, o czym w dalszej części artykułu.
Jeśli masz dostęp jedynie do śmietany 30%, oto co należy zrobić: przelać ją do dużej miski i zacząć ubijać. Początkowo śmietana będzie przypominała strukturą bitą śmietanę, ale na tym nie poprzestajemy. Warto skorzystać z pomocy miksera. Dalszy proces ubijania doprowadzi do tego, że śmietana zacznie zmniejszać swoją objętość na skutek wytrącania się z niej tłuszczu. Dodaj odrobinę soli i kontynuuj ubijanie.
Gdy zobaczysz, że tłuszcz oddzielił się od płynu – przełóż masę na sitko, najlepiej wyścielone tetrą, abyś po chwili mógł wycisnąć z tłuszczu nadmiar płynu. Powinieneś robić to tak długo, aż masa będzie zwarta. Następnie umieść je w misce wypełnionej zimną wodą i zacznij ugniatać, płucząc w wodzie w celu pozbycia się ostatnich resztek maślanki. Tak uformowany kawałek masła włóż do lodówki. Gotowe!
Jak klarować masło domowym sposobem?
Masło klarowane, czy nie – co za różnica? Odpowiadamy wprost: ogromna. Szczególnie dla osób z nietolerancją pokarmową, ponieważ ten typ masła nie zawiera laktozy ani kazeiny (białko z mleka). Masło klarowane, nazywane alternatywnie masłem ghee, zawiera czysty tłuszcz i jest źródłem cennych składników odżywczych, m.in. witamin i minerałów.
Co więcej, można na nim smażyć, ponieważ w przeciwieństwie do klasycznego masła, nie przypala się na patelni. Jeśli przekonało cię masło klarowane, uznawane przez Hindusów za dar z niebios, prezentujemy, jak klarować masło domowym sposobem?
Masło, które masz już w domu, pokrój w kostkę i wrzuć do głębszego rondelka. Podgrzej je na jak najmniejszym ogniu, aż się rozpuści. Kolejnym krokiem jest pozbycie się łyżeczką piany, która znajdzie się na powierzchni rozpuszczonego masła. Następnie przelej masło do słoika, ale zrób to ostrożnie. Na dnie rondla zgromadziła się gęsta i biała warstwa masła, która powinna tam zostać, nie potrzebujemy jej. Tak uzyskane masło klarowane przechowuj w lodówce.
Zobacz: Mleko od krowy – skąd się bierze i jaka jest jego droga?
Jak zrobić masło z awokado?
Droga redakcjo, wszystko w porządku, ale jestem weganinem, odpowiesz – to nie stanowi dla nas żadnego problemu. Odrobiliśmy lekcje z kuchni roślinnej i wiemy, jak zrobić masło z awokado. Nic prostszego.
Wariant dla leniuchów – przekrój awokado na pół, wyjmij pestkę i za pomocą łyżeczki wyciągnij miąższ owocu. Połóż na kanapce, posyp solą, pieprzem, gotowe! My, jako sympatycy maksymalizowania przyjemności w kuchni, proponujemy rozszerzenie tego sposobu, jak zrobić masło z awokado.
Do miski wrzuć miąższ z awokado, szczyptę soli, dwie łyżki soku z cytryny i pół łyżeczki kurkumy. Cytryna doda kwaśności i sprawi, że masło z awokado nie ściemnieje, a kurkuma, poza właściwościami zdrowotnymi, oferuje jeszcze pikantną nutę. W zależności od preferencji, możesz chwycić po widelec i rozgnieść ręcznie wszystkie składniki na grudkowatą masę lub użyć blendera, aby uzyskać konsystencję gładkiego kremu. Zdrowe masło z awokado gotowe!
Masło czosnkowe – jak zrobić?
Masło czosnkowe zdobywa więcej punktów w rankingu, ponieważ nadaje się nie tylko jako baza pod kanapkę. Masło czosnkowe jest samowystarczalne i wie o tym każdy, kto w ramach przekąski posmarował nim ulubioną bagietkę. Jak zrobić je samodzielnie?
Do tego potrzebujesz pół kostki masła, 3 dużych ząbków czosnku, szczyptę soli i odrobinę posiekanej pietruszki lub koperku. Wyjmij masło z lodówki, aby stało się miękkie. Czosnek najlepiej zgnieść przez praskę lub zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki. Obie opcje zapewniają dokładnie starty czosnek, przy czym tarkę o wiele łatwiej umyć. Warto zaoszczędzić czas na sprzątaniu, aby zyskać go więcej na delektowanie się masłem czosnkowym. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Voilà!
Jak zrobić masło orzechowe z orzechów włoskich?
Przyszedł czas na crème de la crème wśród wszystkich maseł w tym zestawieniu – masło orzechowe. Podobno istnieją osoby, które jeszcze nie dały mu szansy. Zapewniamy, że jest to twór zmieniający życie. Doskonale komponuje się w połączeniu z dżemem lub Nutellą, co zyskało nawet nazwę własną: kanapka reeses.
Zanim jednak rozpłyniemy się w zachwycie nad tym zdrowym (w końcu orzechy są doskonałym źródłem zdrowego tłuszczu) wynalazkiem, przedstawiamy domowy sposób, jak zrobić masło orzechowe z orzechów włoskich.
Potrzebujesz blendera do zadań specjalnych, gdyż orzechy włoskie nie należą do miękkich. Do miski wsyp 500 gramów orzechów włoskich łuskanych i szczyptę soli. Dodaj dwie łyżki oleju, np. rzepakowego, słonecznikowego lub orzechowego – dla podbicia smaku. Cierpliwie blenduj na gładką masę. Masło orzechowe z orzechów włoskich czeka na skosztowanie.
Jak widzisz, istnieje wiele sposobów na to, jak zrobić masło w domowym zaciszu. Warto znaleźć w swojej diecie miejsce na zdrowe tłuszcze, ponieważ nie tylko poprawiają smak innych potraw, ale to w nich rozpuszczają się witaminy. Który z powyższych wariantów najbardziej przypadł ci do gustu? Masło orzechowe, z awokado, czosnkowe czy może z mleka? Podziel się w komentarzu.