Strona głównaOff-topicDlaczego sernik opada? Oto powody

Dlaczego sernik opada? Oto powody

Jednym z najbardziej popularnych i tradycyjnych ciast jest sernik. Jak sama nazwa wskazuje jego receptura oparta jest na białym serze. Co ciekawe, sernik jest znany już z czasów starożytnej Grecji. Figurował on wtedy pod nazwą plakokus. Podawany on był z suszonymi owocami i orzechami. Za główny składnik służył ser kozi i mąka pszenna. Po podboju Grecji przez Rzym, plakokus zmienił nazwę na placenta. Istnieje kilka rodzajów sernika: nowojorski, wiedeński, japoński, królewski, polski, faló, gotowany i na zimno. Przygotowanie sernika okazuje się czasami dość trudnym sernika. W czym tkwi sztuka? Dlaczego sernik opada? Co zrobić żeby sernik nie opadł po upieczeniu i był puszysty? Na te i wiele innych pytań, znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule.

Jaka jest przyczyna opadania sernika?

Teoretycznie zrobienie sernika nie wydaje się trudne, jednak, żeby był on puszysty i lekki jak piórko, przyda się wyczucie i doświadczenie. Jak powinien wyglądać wzorowy sernik? Powinien być wyrośnięty, mokry i puszysty. Skórka, wedle upodobań, może być mocniej lub mniej przyrumieniona. Dlaczego sernik opada? Dzieje się tak tuż po wyciągnięciu go z piekarnika. Jak jest tego przyczyna? Opadnięty sernik nie wygląda już tak apetycznie. Równie źle wygląda popękana struktura lub rzadka konsystencja sernika. Jakie są możliwe powody, dlaczego sernik opada? Przypuszcza się, że największy wpływ na ten proces może mieć gwałtowna zmiana temperatury. Inna przyczyna może być związana z fermentacją ciasta. Sernik nie jest możliwy do wykonania bez użycia cukru. Proces fermentacji powoduje wydzielanie się gazu pod postacią dwutlenku węgla, dlatego też podczas pieczenia ciasto rośnie i staje się puszyste. Kiedy ciasto wyjmuje się z piekarnika, gaz traci swoją objętość, przez co sernik opada pod swoim ciężarem. O tym, co zrobić żeby sernik nie opadł po upieczeniu i był puszysty dowiesz się w dalszej części artykułu. Warto wiedzieć, że tego procesu nie da rady całkowicie rozwiązać, ponieważ sernik zawsze opadnie. Trzeba mieć na uwadze fakt, że objętość upieczonego ciasta będzie zawsze mniejsza niż ta wlana do formy. Opadanie sernika można jednak trochę ograniczyć.

Jaki jest sposób na to, żeby sernik nie opadł po upieczeniu i był puszysty?

Co zrobić żeby sernik nie opadł po upieczeniu i był puszysty? Odpowiedź na to pytanie najlepiej znają wprawieni cukiernicy. Najważniejszym czynnikiem, który może ograniczyć opadanie sernika jest zapanowanie nad szokiem termicznym. Nagłe wyjęcie ciasta z piekarnika do pomieszczenia o dużo niższej temperaturze nie jest dobrym pomysłem. Sernik należy studzić. Dobrze jest stopniowo otwierać drzwiczki z piekarnika. Kiedy uznasz, że sernik jest już upieczony, wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto jeszcze przez ok. 15 min. Następnie lekko uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw na 5 min. Po tym upływie czasu, otwórz bardziej drzwiczki i odczekaj kolejne 5 min. Kolejnym etapem będzie całkowite otworzenie drzwiczek piekarnika i poczekanie ciasta w piekarniku aż do całkowitego wystygnięcia. 

Czy jest jakiś inny sposób? Co zrobić żeby sernik nie opadł po upieczeniu i był puszysty? Możesz posmarować powierzchnię ciasta masłem w momencie, kiedy jest jeszcze ciepłe. Zrób to za pomocą pędzelka lub palców. 

Innym czynnikiem wpływającym na opadanie ciasta jest temperatura pieczenia, temperatura otoczenia. Sekret tkwi także w dobrym przepisie na sernik. Jaka temperatura jest najbardziej optymalna do równomiernego i efektownego pieczenia sernika? W wielu przepisać zaleca się 150 stopni Celsjusza. Warto wiedzieć, że temperatura nie może przekroczyć 180 stopni. Niektórzy twierdzą, że lepszy sernik wychodzi bez używania do pieczenia termoobiegu. Jeśli jednak nie możesz wyłączyć tej opcji, ustaw temperaturę o ok. 10 stopni Celsjusza niższą niż jest zalecana w przepisie. Czas pieczenia sernika dochodzi zazwyczaj do godziny. Ciężko jest sprawdzić, czy sernik jest już gotowy. Ciasto bowiem jest ciągle wilgotne w środku, dlatego sprawdzanie patyczkiem nie przyniesie żadnych rezultatów, a jedynie może sprawić, że sernik opadnie. Nakłuwanie ciasta rozbija pęcherzyki gazowe. Najlepiej ocenić sernik, czy jest gotowy, po kolorze. Jeśli skórka pięknie się zarumieni, oznacza to, że możesz wyłączyć piekarnik i przystąpić do studzenia.

 

Jakub Nowak
Miłośnik gry na gitarze, skończył studia ekonomiczne, lubi sprawdzać różnego rodzaju produkty w boju.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Napisz komentarz
Proszę wpisać swoje imie