Strona głównaPracaSommelier - co to, kto to, kurs, zarobki, praca

Sommelier – co to, kto to, kurs, zarobki, praca

Wytrawne, półwytrawne, półsłodkie, słodkie? A może czerwone, białe, różowe? Czy jednak półsłodkie czerwone bądź wytrawne białe? Co to jest? Wino oczywiście. Kombinacji, w jakich możemy je wybrać, jest całkiem sporo. Dlatego, gdy nie możemy zdecydować się na żaden typ, z pomocą może przyjść osoba, która zna się na winach od podszewki, czyli sommelier. Kto to taki, dowiecie się już z dalszej części artykułu.

W tekście przyjrzymy się bliżej postaci sommeliera, temu, jakie ma zarobki, jak wygląda jego praca, co to w ogóle jest idea bycia sommelierem oraz czy istnieją jakieś kursy, które przygotowywałyby do podjęcia tego zawodu.

Zobacz: Ile zarabia przedstawiciel Thermomix? Zarobki

Sommelier – co to, kto to?

Zacznijmy od tego, że we współczesnym znaczeniu słowo ,,sommelier’’ jest proweniencji francuskiej. W oryginale zapisuje się je soumelier. Jednak historycznie określenie to ma swoje korzenie w języku włoskim Co to znaczy? W XVII wieku, gdy produkcja tego typu alkoholu nabrała coraz większego rozpędu, okazało się, że potrzeba osób, które będą potrafiły w większym stopniu doradzić innym na jego temat, co poskutkowało rozpowszechnieniem się świadomej degustacji i oceny win, tzw. tastevinage.

Wówczas w Piemoncie wydano tak zwane Edykty Księcia Sabaudii, które zapoczątkowały urzędową funkcję Somigliere di Bocca e di Corte, czyli osoby odpowiedzialnej za dobór najlepszych win. Z kolei na polskim gruncie sommelier wyewoluował z funkcji podczaszego. Kto to był? Otóż była to osoba, która zarządzała trunkami dla władcy na polskim dworze.

Sommelier – zarobki 

Jak wyglądają kwestie związane z zarobkami sommeliera? Osoby, które dopiero zaczynają pracę w tym zawodzie mogą liczyć na wynagrodzenie rzędu 3500 — 7000 złotych brutto. Początkowi znawcy opisywanych trunków pracują najczęściej w wine barach bądź winnicach, które przyjmują wielu gości i zapewniają szeroką gamę usług. 

Sommelierzy z długoletnim doświadczeniem mogą zarabiać nawet wielokrotność tych kwot uzupełnioną o dodatkowe przychody z tytułu prowadzonych warsztatów i degustacji oraz napiwki od klientów. Pracują oni zwykle w drogich, renomowanych restauracjach, które szczycą się rozbudowaną kartą win. Swoje robią też klienci, którzy są gotowi zapłacić więcej za udzielenie odpowiedniej porady w doborze najlepszego wina.

Zobacz: Karol Strasburger – ile zarabia za odcinek? Jaki ma majątek? Sprawdzamy

Sommelier – praca, czyli nie jest tak łatwo o pracę w tym zawodzie 

Osoba, która zechce zostać sommelierem musi mieć na uwadze, że nie jest to wcale taki łatwy proces. Pamiętajmy, że w Polsce na żadnej z uczelni wyższych nie istnieją osobne studia powiązane stricte z tą dziedzina. Osoby, które ukończą poszczególne kierunki, typu technolog żywności, mogą mieć co najwyżej większe ogólne pojęcie w obrębie tematyki alkoholi, ale z pewnością nie będzie można ich nazwać specjalistami. 

Jednak stopniowo tematyka związana z alkoholami zaczyna zyskiwać coraz większe zainteresowanie na naszych uczelniach. W 2016 roku na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu (dawna Wyższa Szkoła Rolnicza i Akademia Rolnicza) powstały podyplomowe studia z technologii piwowarstwa. W ślad za tym na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie uruchomiony został kierunek browarnictwo i słodownictwo w ramach dziennych studiów licencjackich.

Wino nie doczekało się jeszcze swojego osobnego kierunku, ale przykład piwa pokazuje, że na polskich uczelniach wyższych jest już tendencja, by wydzielać alkohole jako osobny zakres tematyczny. Z całą pewnością będzie to duża szansa dla osób, chcących zostać sommelierami, gdyż biorąc pod uwagę rozwój polskiej gastronomii i większą świadomość rodzimych klientów, zawód ten może stać się już niebawem standardem w większości polskich restauracji. 

W naszym kraju istnieje kilka organizacji, które oferują specjalistyczne kursy sommelierskie. Nie należą one jednak do tanich. Kurs oferowany przez Stowarzyszenie Sommelierów Polskich trwa około 20 godzin i kosztuje 1500 zł. Z kolei Galicyjska Szkoła Smaku ma w swojej ofercie również kurs o podobnym zakresie godzin, ale w mniejszej cenie (1000 zł).

W tekście odpowiedzieliśmy kto to jest sommelier, na jakie może liczyć zarobki, czy istnieją kursy przygotowujące do tej roli.

Jakub Nowak
Jakub Nowak
Miłośnik gry na gitarze, skończył studia ekonomiczne, lubi sprawdzać różnego rodzaju produkty w boju.
Sprawdź jeszcze

Popularne