Strona głównaPoradyJak zrobić popcorn w piekarniku?

Jak zrobić popcorn w piekarniku?

Niektórzy świadomie rezygnują z posiadania mikrofalówki w domu, która uważana jest za niezdrową. Co zrobić jeśli natknie Cię ochota na popcorn? Film z popcornem to dla wielu idealne połączenie, dlatego w tym artykule odpowiemy na pytania- czy można zrobić popcorn do mikrofali w piekarniku i jak inaczej zrobić popcorn bez mikrofali.

Czy można zrobić popcorn do mikrofali w piekarniku?

Zastanawiasz się, czy można zrobić popcorn do mikrofali w piekarniku? Jak już wcześniej wspomnieliśmy posiadanie mikrofalówki nie jest “must have”, dlatego też podpowiemy, jakie inne alternatywne rozwiązania mogą posłużyć do przygotowania popcornu. Czy można zrobić popcorn do mikrofali w piekarniku? Oczywiście! Nie widzimy ku temu żadnych przeszkód. Pamiętaj jednak, że przygotowanie popcornu w piekarniku łączy się z mniejszą kontrolą nad całym procesem. Piekarnik należy rozgrzać do 200 stopni Celsjusza, a następnie włożyć papierową torebkę z popcornem. Obserwuj i nasłuchuj proces. Jeśli co kilka sekund będzie słychać jedynie pojedyncze strzały, oznaczać to będzie, że popcorn jest gotowy i można go wyjąć. Niestety podczas przebywania torebki w piekarniku nie jesteśmy w stanie sprawdzić, czy wszystkie ziarenka kukurydzy wystrzeliły, dlatego po wyjęciu otwórz opakowanie. Jeśli duża ilość ziarenek będzie niegotowa do spożycia, możesz je wyjąć i dokończyć proces w garnku lub na patelni.

Jak zrobić popcorn bez mikrofali?

Istnieją inne metody na zrobienie popcornu niż użycie do tego celu piekarnika. Jak zrobić popcorn bez mikrofali? Możesz zakupić specjalną maszynkę do przygotowywania popcornu. Początkowo może Ci się wydawać, że taki sprzęt jest drogi. Jednak nic bardziej mylnego. Maszynki do popcornu do domowego użytku możesz dostać już w cenie ok. 60 zł w sklepach ze sprzętem RTV i AGD. Ciekawe oferty możesz także znaleźć w Internecie. 

Może się jednak tak zdarzyć, że nie chcesz inwestować w kolejny sprzęt kuchenny. Jak inaczej zrobić popcorn bez mikrofali? Inną propozycją jest przygotowanie popcornu w garnku. W tym przypadku istotna jest kontrola temperatury, ponieważ łatwo można spalić popcorn. Pamiętaj, aby na dnie garnka dodać odrobinę masła klarowanego lub oliwy. Masło tradycyjne szybko się przepala, ze względu na niski punkt dymienia, dlatego takiego rozwiązania radzimy unikać. Kokosowy posmak popcornu możesz uzyskać robiąc popcorn na odrobinie oleju kokosowego. Gdy tłuszcz się rozpuści, wsyp ziarenka do garnka i przykryj pokrywką. Nie zapomnij o tym elemencie, ponieważ w dość krótkim czasie popcorn zacznie strzelać. Bez pokrywki armagedon w kuchni gwarantowany. Popcorn jest gotowy, kiedy strzelanie następuje co kilka sekund. Jeśli część ziarenek nie wystrzeliła, oznacza to, że temperatura była zbyt niska, bądź też były za mało tłuszczu. Wraz z doświadczeniem, powinieneś nabrać więcej wyczucia podczas robienia popcornu.

Jak zrobić popcorn bez mikrofali? Popcorn możesz zrobić na patelni. Do tego celu także będziesz potrzebował tłuszczu i pokrywki. Gdy masło klarowane bądź oliwa będą już rozgrzane, możesz wrzucić ziarenka. W przypadku przygotowywania popcornu na patelni również istotna jest kontrola temperatury i szczelność pokrycia. Fajerkę ustawić należy na połowę. Tak przygotowaną patelnię pozostawiamy na 3 minuty, jednak ciągle sprawdzamy, czy proces przebiega prawidłowo. Możliwe, że będzie trzeba zmniejszyć bądź zwiększyć ogień. Dobrze jest użyć przezroczystej przykrywki, ponieważ bez problemu będziemy w stanie kontrolować robienie popcornu. 

Myślimy, że odpowiedzi na temat tego, czy można zrobić popcorn do mikrofali w piekarniku i jak zrobić popcorn bez mikrofali są wyczerpane. Na koniec chcieliśmy dodać, że jeśli zależy Ci na mniejszej kaloryczności niezdrowych przekąsek i stoisz przed wyborem pomiędzy chipsami a popcornem, to lepszą opcją będzie popcorn. Jest zdrowszy i mniej kaloryczny. Ten przygotowany bez dodatkowego tłuszczu tym bardziej. Oczywiście kaloryczność zależy także od rodzaju popcornu. Dostępne są różne smaki: solony, karmelowy, maślany, słodki. Dodatki słodzące zmieniają wartości odżywcze produktu, dlatego przed wyborem najmniej kalorycznego, warto jest prześledzić etykietę. 

 

Jakub Nowak
Miłośnik gry na gitarze, skończył studia ekonomiczne, lubi sprawdzać różnego rodzaju produkty w boju.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Napisz komentarz
Proszę wpisać swoje imie