Jednym ze sposobów na wydłużenie trwałości pieczywa jest jego mrożenie. Często zdarza się, że kupi się za dużo chleba bądź bułek albo po prostu chce się zrobić mały zapas. Takie sposoby są praktykowane przeważnie przez duże rodziny, gdzie ciężko jest przewidzieć, kiedy chleb się skończy. W tym artykule dowiesz się na czym polega odmrażanie chleba, jak odmrozić chleb, jak szybko rozmrozić chleb w piekarniku, czy rozmrażanie chleba w piekarniku to dobry pomysł.
Odmrażanie chleba – jak odmrozić chleb?
Nie każdy o tym wie, że chleb także można poddać procesowi mrożenia. Przeważnie mrozi się jedynie mięso, warzywa i owoce. Taki zabieg chroni pieczywo przed rozwojem szkodliwej mikroflory, jak pleśnie. Zapobiega to także czerstwieniu i zachowaniu walorów odżywczych i smakowych. Czy istnieją wytyczne, jaki rodzaj pieczywa można mrozić? Nie, możesz mrozić każdy rodzaj pieczywa, pod warunkiem, że jest ono świeże. Niezbyt dobrym pomysłem jest mrożenie pieczywa z ciasta mrożonego, które występuje w większości supermarketów. Jak odmrozić chleb? Czy odmrażanie to skomplikowany proces? Zacznijmy może od procesu samego mrożenia. Jeśli mieszkasz sam lub z drugą osobą i cały bochenek chleba to za dużo, możesz podzielić chleb na porcje, aby nie wyciągać z zamrażalnika całego bochenka, a tylko tyle, ile potrzebujesz. Podzielone pieczywo należy zapakować w woreczki foliowe. Dodatkowo możesz owinąć je w folię aluminiową, ale nie jest to konieczne. Warto wiedzieć, że pieczywa nie należy przetrzymywać w zamrażalniku zbyt długo, ponieważ jego walory tracą na wartości i nie będzie on dobrze smakować. Dłużej możesz zamrażać pojedyncze kromki chleba. Szacuje się, że nawet do 5 miesięcy. Jak odmrozić chleb?
Odmrażanie chleba dobrze jest zrobić stopniowo. Najpierw włóż go do lodówki, a po ok. 1 godzinie wyciągnij i poczekaj aż cały się odmrozi. Ten sposób na odmrażanie chleba trochę trwa, dlatego mamy dla Ciebie jeszcze kilka propozycji na to, jak odmrozić chleb.
Jak rozmrozić chleb w piekarniku?
Kolejnym sposobem jest rozmrażanie chleba w piekarniku. Jak rozmrozić chleb w piekarniku? Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i włóż na ruszta zamrożony chleb na około 40 minut. Możesz także wykonać to innym sposobem. Przed rozmrażaniem chleba w piekarniku, wyjmij go z zamrażalnika i nie wyciągając go z folii odstaw na pół godziny i następnie włóż do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni na ok. 15 min. Wiesz już, jak rozmrozić chleb w piekarniku, ale pamiętaj, aby raz rozmrożonego chleba nie zamrażać ponownie. Powoduje to rozwój patogennej mikroflory, a także sprawia, że pieczywo jest suche i czerstwe. Odmrażanie chleba w mikrofalówce to także niezbyt dobry pomysł. Chleb stanie się gumowaty.
Jeśli Twój chleb przestał być miękki, zaczyna robić się czerstwy, możesz go odświeżyć. Jest na to kilka sposobów. Możesz zwilżyć go wodą, zawinąć w folię aluminiową i umieścić w nagrzanym do 140 stopni piekarniku na ok.15 min. Para wodna sprawi, że chleb odzyska dawną świetność, a jego spożywanie będzie przyjemnością. Innym sposobem na odświeżenie chleba z wykorzystaniem pary wodnej to umieszczenie miseczki z wodą w piekarniku. Nagrzanie go i umieszczenie na ruszcie nad miską pieczywa na około godzinę.
Kolejna metoda na odświeżenie chleba to umieszczenie chleba w pojemniku wraz z jabłkiem lub selerem, które oddadzą swoją wilgoć i sprawią, że chleb przestanie być czerstwy.
Nieświeży, ale wciąż nadający się spożycia chleb możesz użyć do zrobienia ziołowych grzanek, które świetnie sprawdzą się w akompaniamencie zup krem. Kromki chleba należy pokroić w kostkę, umieścić na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy. Następnie możesz posypać go dowolnymi ziołami, czosnkiem, czy solą. Możesz także skropić chleb oliwą, przyprawić i włożyć go do piekarnika na 30 minut w 150 stopniach Celsjusza.
Inny sposób na wykorzystanie czerstwego chleba to zrobienie pizzy. Suchy chleb zalewa się masą jajeczno – mleczną. Następnie umieszcza się go na blasze, smaruje sosem pomidorowym i dodaje dodatki w postaci sera, pieczarek, itp.