Konserwy, przetwory, karma dla zwierząt, warzywa, czy owoce w puszcze – wszystkie te produkty łączy jedno: zazwyczaj kupuje się je w metalowej puszce. Dawniej trzeba było otwierać je przy pomocy otwieraczy do puszek, ale teraz producenci ułatwiają życie konsumentom, dodając do nich prostą zawleczkę. Co, jednak gdy przez przypadek kupi się puszkę bez zawleczki, zawleczka się urwie albo zostanie uszkodzona? Jak otworzyć puszkę bez zawleczki? Jak otworzyć puszkę bez otwieracza do konserw?
Zobacz: Polski sklep z wyjątkowo korzystnymi cenami dla całej rodziny!
Jak otworzyć puszkę bez zawleczki?
Najłatwiej i najbezpieczniej jest użyć specjalnego otwieracza do puszek. To proste akcesorium, które powinno znajdować się w każdym domu. Mimo że teraz większość konserw i puszek posiada zawleczki, to wciąż można kupić pojemniki, które jej nie mają. Inną kwestią jest też fakt, że może się zdarzyć, że na skutek niewłaściwego otwierania lub wady, zawleczka zostanie urwana. Jak otworzyć puszkę bez zawleczki? Mechanizm działania otwieracza do puszek jest bardzo prosty. Wystarczy ostrą część wbić w wieczko i nacinać nim blachę, do czego zazwyczaj służy specjalne pokrętło, a samo otwarcie nie wymaga ani dużo sił, ani czasu. Oczywiście na rynku dostępne są różne otwieracze np. elektryczne lub turystyczne, ale zasada działania jest zawsze bardzo podobna.
Jak otworzyć puszkę bez otwieracza?
Wiadomo już, jak otworzyć puszkę bez zawleczki przy użyciu otwieracza, jednak nie zawsze jest to możliwe. Wystarczy, że zawleczka od puszki urwie się poza domem lub w domu nie ma otwieracza, aby problem stał się bardziej skomplikowany. Jak otworzyć puszkę bez otwieracza do konserw? Mimo że wydaje się to bardzo trudne lub wręcz niemożliwe, to tak naprawdę jest to całkiem proste, chociaż jak zawsze – wymaga znajomości odpowiedniego sposobu. Co więcej, można sobie poradzić bez specjalistycznych narzędzi, co pozwala na otwarcie puszki w każdym miejscu i o dowolnej porze. Jak otworzyć puszkę bez otwieracza? Przedstawiamy 3 najlepsze sposoby, które pokazują, jak otworzyć puszkę bez otwieracza do konserw i zawleczki.
Otwieranie puszek kamieniem
Chociaż może się wydawać to dziwne, to całkiem niezłym pomysłem jest użycie kamienia lub asfaltu. Warunkiem jest, aby miał on mocno chropowatą powierzchnię, która osłabi konstrukcję puszki. W tej metodzie wykorzystuje się fakt, że miejsce łączenia boku i wieczka (czyli szew) jest cieńszy, a co za tym idzie słabszy i bardziej podatny na uszkodzenia. Niestety przy okazji może się wylać niewielka zawartość puszki, więc jest to idealny sposób na to, jak otworzyć puszkę bez otwieracza, ale tylko w sytuacjach awaryjnych i braku innych narzędzi. Puszkę należy ustawić na chropowatym kamieniu lub betonie do góry dnem i dość intensywnie, ale z wyczuciem pocierać o jego powierzchnię tak, aby zetrzeć wystającą ponad wieczko część. Teraz wystarczy dość mocno ścisnąć puszkę mniej więcej na środku wysokości, a wieczko powinno samo odskoczyć. Jeśli puszka jest zbyt mocna i nie da się jej ścisnąć, to po zaobserwowaniu uszkodzenia na szwie lub wycieku (choćby niewielkiego) płynu, należy delikatnie odwrócić puszkę i podważyć wieczko ostrym lub cienkim przedmiotem.
Otwieranie puszek łyżką
Dobrym sposobem na otwarcie puszki bez otwieracza jest również użycie łyżki. Puszkę należy ustawić dnem do dołu i ostrą krawędzią łyżki mocno przesuwać po rowku na wieczku (tak samo, jak otwieraczem), wydrążając w ten sposób coraz głębszy rowek. Wymaga to użycia pewnej siły, ale już po chwili puszka zostanie otwarta. Na koniec wystarczy podważyć wieczko, aby dostać się do zawartości. W tej metodzie jest bardzo ważne, aby łyżkę trzymać mocno i wbijać ją w denko z dość dużą intensywnością, przesuwając łyżkę tam i z powrotem po kawałku aż utworzy się duże wgłębienie.
Zobacz: Walentynki – prezent dla niego
Otwieranie puszki nożem
Otwarcie puszki przy użyciu noża jest najskuteczniejsze i najszybsze, ale jednocześnie wymaga dużej ostrożności, gdyż łatwo o zranienie. Sam proces otwarcia puszki wygląda dokładnie tak samo, jak przy użyciu łyżki, a więc należy po prostu mocno przesuwać ostrą częścią noża po wieczku tuż przy krawędzi. Innym sposobem jest wbicie noża w puszkę i powolne krojenie wieczka. Do tej metody lepiej używać najgorszych noży, jakie się ma, gdyż łatwo uszkodzić narzędzie.