Strona głównaPoradyCzym można zastąpić jajko w kuchni?

Czym można zastąpić jajko w kuchni?

Jajko jest niezwykle popularnym składnikiem w kuchniach na całym świecie, zwłaszcza że pojawia się ono w wielu formach. Jemy jajka gotowane, smażone, a czasem nawet surowe; przygotowuje się z nich ciasta, czy inne wypieki, dodaje się je do panierek, czy do kotletów, a także do zup. Niestety nie każdy może sobie pozwolić na to, by jajka spożywać i osoby, które są na jajka uczulone, czasem desperacko szukają odpowiednich zamienników. Nie jest to łatwe, ponieważ smak i właściwości jajek są bardzo specyficzne, ale istnieje kilka opcji, które mogą pomagać w gotowaniu, ułatwiając wiele procesów, oraz zastępując jajko najlepiej, jak się da.

Zamiennik jajka

Jajko jest niekiedy kluczowym składnikiem w wielu przepisach, jednak da się bez problemu znaleźć jego zamiennik, dzięki czemu nie trzeba rezygnować z pewnych ciast czy lodów. Trudno jednak zastąpić jajko w jajecznicy – można użyć tofu, smak będzie kompletnie inny i zapewne mało satysfakcjonujący. Przydatna może okazać się kala namak – czarna sól himalajska, w której skład wchodzą związki siarki, które odpowiadają za charakterystyczny, jajeczny smak i zapach. Znajomy, żółty kolor uzyskamy poprzez dodanie sproszkowanej kurkumy. Zamienniki jajka są często wykorzystywane w diecie wegańskiej, dlatego powstaje ich coraz więcej.

Siemię lniane zamiast jajka

W przypadku wypieków nie można użyć tofu – najlepszy zamiast jajka będzie „glutek” z siemienia lnianego. Już jedna łyżka zmielonego siemienia dodana do trzech łyżek wody znakomicie zastąpi jedno jajko. Po kilku minutach od dodania wody mineralnej tworzy się bowiem gęste spoiwo do wszelkiego rodzaju wypieków. Dodatkowo siemię lniane, które można stosować zamiast jajka, wspomaga trawienie.

Czym zastąpić jajko w cieście?

Opcji czym zastąpić jajko w cieście jest mnóstwo. Pół banana jako zamiennik jajka w cieście zadziała tak samo dobrze, jak mus jabłkowy, purée dyniowe lub z batatów. Wpłyną one jednak dość znacząco na smak. Można użyć siemienia lnianego lub nasion szałwii hiszpańskiej – chia. Dla osób lubiących orzechy ciekawym doświadczeniem może być dodanie masła orzechowego, wystarczą trzy łyżki zamiast jednego jajka, najlepiej, gdy jest to masło kompletnie czyste, bez soli i cukru oraz gładkie – chyba że ktoś lubi chrupać. By uzyskać pożądaną puszystość ciasta, lepiej będzie użyć wody gazowanej lub mieszanki sody oczyszczonej z sokiem z cytryny. Można też spróbować octu jabłkowego z sodą, zmieni to jednak smak. Najlepszym pomysłem w zastąpieniu jajka w ciastach i bezach będzie aquafaba – woda po gotowaniu ciecierzycy lub zalewa z puszki po ciecierzycy. Można ubić ją na pianę tak samo jak białko jajka, a jej smak całkowicie zniknie w gotowych wypiekach.

Czym zastąpić jajko w naleśnikach?

W przypadku tego, czym zastąpić jajko w naleśnikach, kluczowa jest puszystość, dlatego wspomniana wcześniej aquafaba może być pomocna. Jajko jednak nie jest do naleśników konieczne — dodanie oleju oraz łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego zadziała podobnie. Warto także spróbować z różnymi rodzajami mleka roślinnego albo mleczka — kokosowe jest wyjątkowo tłuste i dobrze zastąpi w naleśnikach jajko. Pomocne ponownie będzie siemię lniane lub nasiona chia. Banan czy mus jabłkowy mogą bardzo wpłynąć na smak, nie ma jednak powodu, by nie sprawdzić, czy będą one pasować naszym kubkom smakowym.

Czym zastąpić jajko w kotletach mielonych?

Znacznie trudniej jest zastąpić jajko w kotletach mielonych. Można to jednak zrobić – używając skrobi ziemniaczanej z wodą, startych warzyw, takich jak marchew, purée z dyni, batatów, a także ugotowanej, zmiksowanej fasoli. Łyżka koncentratu pomidorowego będzie świetnym zamiennikiem, tak samo jak masło orzechowe. Niektóre osoby starają się zastąpić jajko w kotletach mielonych za pomocą namoczonego chleba, co często przynosi dobre skutki.

Co zamiast jajka do panierki?

W panierce zamiast jajka dobrze spisze się glutek z siemienia lnianego lub chia czy też aquafaba. Można też poeksperymentować np. z mieszanką mąki z ciecierzycy z wodą, mlekiem, także roślinnym z odrobiną oleju lub oliwy, lub wymyślić własną wersję, tworząc najpierw rzadkie ciasto na bazie mąki, a potem obtaczać w bułce tartej, to, co chcemy panierować. To, co, zamiast jajka dać do panierki, zależy też od tego, jaki rodzaj panierki tworzymy.

Sprawdź jeszcze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Napisz komentarz
Proszę wpisać swoje imie