Jedyne zastosowanie kukurydzy, jakie w pierwszej kolejności przychodzi ci na myśl to słona przekąska, którą często kupujesz w kinie? Słony popcorn, z dodatkiem masła lub wersja bardziej wyszukana – o smaku karmelu. A może twoje skojarzenie to polskie, egzotyczne wakacje w Mielnie? I gotowana kolba kukurydzy na plaży.
Co się robi z kukurydzy? W tym artykule pokażemy ci mnogość pomysłów na wykorzystanie tej rośliny. Z pewnością z części tych produktów korzystasz na co dzień. Czy, któryś z poniższych przykładów cię zaskoczy? Pozostań z nami do końca i przekonaj się sam. Zapraszamy do lektury.
Zobacz: Jak zrobić popcorn w piekarniku?
Kukurydza – zastosowanie
Zastosowanie | Branża |
Mąka kukurydziana | Produkcja młynarska |
Etanol | Produkcja alkoholu |
Kiszonka z kukurydzy | Produkcja biogazu |
Ziarna kukurydzy | Produkcja krochmalu |
Kukurydza, a właściwie kukurydza zwyczajna to gatunek rośliny jednorocznej z rodziny wiechlinowatych. Jest zaliczana do zbóż. Jej pochodzenie to odległy Meksyk. W tamtym rejonie świata roślina znana jest od tysięcy lat. Uprawiana była głównie w celu materialnym, ale i stanowiła obiekt wierzeń starożytnych Majów i Azteków. Dziś znana jest na całym świecie, szczególnie z racji mało wymagających warunków uprawnych. Kluczowym, globalnym producentem tej rośliny są Stany Zjednoczone. W obrębie gatunku istnieje kilka podgatunków i wiele odmian uprawnych, które znajdują zastosowanie w zależności od przeznaczenia. Co się robi z kukurydzy? Skąd bierze się tak spore zainteresowanie tym zbożem?
Zaraz za dość prostymi warunkami uprawnymi można wymienić walory smakowe i odżywcze. Stąd też jej głównym kierunkiem wykorzystania jest przemysł spożywczy i młynarski. Kukurydza jest źródłem witamin, m.in.: C, A, E, B3, B6.
Jedna z odmian, najbardziej powszechna, czyli kukurydza cukrowa używana jest jako warzywo. Jej nasiona chętnie dodajemy do sałatek, zup lub do produkcji konserw i mrożonek. To właśnie tę odmianę spotykamy w wersji gotowanej na wcześniej wspomnianych wakacjach.
Zobacz: Karma Brit – opinie
Kukurydza koński ząb (nazwa pochodzi od charakterystycznych dużych nasion w kształcie zęba młodego konia) to odmiana pastewna. Co się robi z kukurydzy tej odmiany? Używana jest głównie do produkcji paszy dla bydła i trzody chlewnej, tj.: zmielony susz kukurydzy jako dodatek, zielonka oraz często stosowana kiszonka. Ta odmiana jest wykorzystywana również w gorzelniach do produkcji alkoholu.
Warto wyróżnić w tym zestawieniu odmianę kukurydzy twardej, która znajduje zastosowanie nie tylko w skarmianiu zwierząt. Jest szerzej wykorzystywana w przemyśle młynarskim do produkcji mąk i kasz.
Gdzie (jeszcze) kukurydza znajduje zastosowanie?
- Produkcja młynarska,
- sektor spożywczy zwierząt i ludzi,
- produkcja alkoholu,
- produkcja krochmalu,
- produkcja biogazu,
- wykorzystywana jako surowiec energetyczny (spalanie).
Wiesz już nieco więcej o tym zbożu i znasz podstawowe kierunki jego wykorzystywania. Przejdźmy do konkretniejszych przykładów zastosowania tej cennej rośliny w naszej kuchni. Co jest zrobione z kukurydzy? Gdzie jeszcze, oprócz gotowanej kolby i popcornu, znajdziemy jej ziarna? Sprawdź poniżej.
Co jest zrobione z kukurydzy?
Nie zaskoczy cię fakt, że jest to popularny składnik w kuchni meksykańskiej. Ziarna słodkiej odmiany używane są między innymi do farszu znanej na całym świecie potrawy taco de harina (inaczej burrito). Z kukurydzy przyrządzana jest również starodawna, narodowa rumuńska potrawa, czyli mamałyga. Jest to ciasto o różnej konsystencji i twardości – w zależności od użytych proporcji wody lub mleka do mąki kukurydzianej (ewentualnie kaszy kukurydzianej). Podawana na słodko lub słono (z cukrem lub serem). Odmianą rumuńskiej wersji jest włoska polenta, czyli sycąca potrawa ludowa. Ciasto sporządza się w identyczny sposób jak przy mamałydze. Z tą różnicą, że jest o wiele bogatsza w dodatki. Włosi do polenty dodają ser, różnego rodzaju sosy oraz warzywa.
Zebraliśmy w jednym miejscu przykładowe produkty, w odpowiedzi na pytanie – co jest zrobione z kukurydzy? Oto one:
- wspomniana już mąka i kasza kukurydziana,
- olej kukurydziany,
- syrop kukurydziany,
- skrobia kukurydziana,
- płatki kukurydziane,
- amerykańska whisky z kukurydzy (bourbon).
Kukurydza. Zastosowanie, jak widzisz, jest dość szerokie. Po tej krótkiej lekturze pytania typu “co jest zrobione z kukurydzy” lub “co się robi z kukurydzy” nie będą stanowić żadnego problemu. Odpowiesz na nie bez zająknięcia. Oprócz skojarzenia z wakacjami i kinem wiesz, że ta roślina jest bogata w szereg witamin oraz posiada wiele różnych odmian. Potrafisz także wymienić kilka kluczowych kierunków jej zastosowania. Czy dodasz coś jeszcze do powyższej listy przykładowych produktów? Śmiało, napisz o tym w komentarzu.