Chyba nie ma nic lepszego, niż naturalne, wykonane według starych przepisów leki na różne dolegliwości. Mogą to być przygotowane maści z różnych roślin, przede wszystkim ziół, ale także różnego rodzaju oleje, kremy, czy olejki. Jednak najpopularniejsze są nalewki – chyba każdy z nas chociaż raz w życiu spróbował nalewki babci lub dziadka, która dzięki swoim specjalnym właściwościom leczniczym postawiła niejednego chorego na nogi. W tym przypadku mowa o nalewce z pędów sosny. Dlaczego nalewka z pędów sosny jest taka popularna? Między innymi pomaga zwalczyć różnego rodzaju dolegliwości, głównie stany zapalne. Jednak największe zastosowanie ma w przypadku schorzeń górnych dróg oddechowych. Kiedy syropy z apteki nie pomagają, a zmagamy się z męczącymi kaszlem, wtedy babcie lub dziadkowie zalecają, aby sięgnąć po takie lekarstwo.
Kiedy zbierać pędy sosny?
Czego potrzebujemy do wykonania takiej nalewki? Podstawą są pędy sosny. Oprócz tego do sporządzania syropu z pędów sosny potrzebujemy cukru oraz spirytusu 96%. Należy wiedzieć, kiedy zbierać pędy sosny, aby móc wykonać taki wywar. Zbyt wcześnie lub zbyt późno zebrane mogą być pozbawione soków, które są tak pożądane w naszym syropie domowej roboty. A więc kiedy jest odpowiedni czas na zbieranie pędów? Zazwyczaj zaleca się, aby do zbiorów przystąpić w okresie kwietnia i maja. Dlaczego? Wtedy pędy są młode. Są jasnozielone i posiadają łupinkę. Należy pamiętać również o odpowiedniej długości pędów. Młode pędy, które zawierają najwięcej soku mają powyżej 10 centymetrów, jednak nie więcej niż 12, ponieważ będą one mniej soczyste. Kiedy zbierać pędy na syrop? Odpowiednie pędy na syrop powinny być lepkie, a więc okres wiosenny się świetnie do tego nadaje. Wszystkie drzewa wraz z budzącą się wiosną zaczynają puszczać nowe pędy. Jednak należy pamiętać, aby nie ogołacać całego drzewa, ponieważ może to doprowadzić do tego, że uszkodzimy nasze drzewo i zacznie ono umierać. Jak powinno się je zbierać? Najlepiej dokonać tego przy użyciu ostrego noża lub sekatora. Nie powinno się łamać pędów, ponieważ nie tylko je uszkodzimy, ale także otrzymamy mniej soku. Warto zwrócić uwagę także na kolor igieł. Powinniśmy zbierać z drzew, które mają zielone igły, ponieważ świadczy to o tym, że drzewo jest zdrowe i posiada dużą ilość soku o pożądanym przez nas składzie. Żółte igły to oznaka tego, że drzewo jest stare, chore lub po prostu nie pozyskamy wystarczająco dobrego soku z pędów. Dodatkowo upewnijmy się, że pędy są odpowiednio rozwinięte, a także lepkie, co jest istotne do produkcji syropu lub nalewki.
Sok z pędów sosny to niezbędnik każdej domowej apteczki. Dla doświadczonych już osób nie stanowi problemu to, kiedy zbierać pędy sosny się powinno, ponieważ po wielu zbiorach już gotowe i odpowiednie pędy rzucają się w oczy. Dla nowicjuszy termin, kiedy pędy sosny powinny być zebrane, to głównie miesiąc maj, jego przełom z kwietniem lub początek czerwca, kiedy pędy są odpowiednio rozwinięte i wystarczająco długie. Jeżeli nie wiemy, czy nadeszła odpowiednia pora lub nie jesteśmy pewni, kiedy zbierać pędy sosny na syrop, powinniśmy się zapytać kogoś, kto ma już doświadczenie w zbieraniu. Przede wszystkim unikniemy marnotrawstwa pędów w wyniku złego lub zbyt wczesnego zbierania, a także uzbieramy odpowiednią ilość na to, by móc wykonać syrop lub nalewkę.
Jak wykonać taki syrop z pędów sosny?
Po zebraniu już pędów należy je przemyć wodą i pokroić na mniejsze kawałki. Pozwoli to na szybsze oddawanie soku. Można je również zgnieść. Tak przygotowane pędy umieszczamy na przykład w słoiku lub innym pojemniku, który będzie szczelny, a następnie pozwoli na łatwe nalewanie syropu lub nalewki. Warstwę pędów przekładamy warstwą cukru. Zaleca się, aby około 3 centymetrową warstwę pokrojonych lub zgniecionych pędów przysypać 3-4 łyżkami cukru i powtarzać czynność aż do zapełnienia pojemnika. Na samym końcu można dodać trochę wody. Słoik należy szczelnie zakręcić i ustawić w miejscu o dużym nasłonecznieniu na okres około tygodnia. Po tym czasie należy przelać do mniejszych buteleczek, najlepiej z ciemnego szkła, aby syrop nie stracił swoich właściwości. Po tym czasie syrop z pędów sosny należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Innym sposobem na wykonanie syropu jest zalanie pędów sosny i cukru spirytusem, następnie po tygodniu należy odcedzić sporządzony wywar, dolać wody i ponownie pozostawić na kolejny tydzień. Po dwóch tygodniach tak przygotowany syrop można swobodnie przelać do ciemnych buteleczek.