Strona głównaZdrowieJaki macie cukier po jedzeniu?

Jaki macie cukier po jedzeniu?

Codzienność z cukrzycą nie należy do najłatwiejszych. Szczególnie początki choroby, w których to pacjenci jeszcze nie do końca wiedzą, jak postępować, jak i ile mogą jeść oraz jaki powinien być poziom cukru po jedzeniu u cukrzyka, mogą okazać się trudne. Na szczęście lekarze zawsze dokładnie objaśniają cały proces działania.

Mimo to, wiele osób szuka w internecie u innych osób borykających się z tym schorzeniem odpowiedzi na pytanie: „jaki macie cukier po jedzeniu?”. Istotnie, poziom cukru tuż po posiłku jest ważny i regulują go konkretne normy. Poznaj normę cukru we krwi po jedzeniu i istotne informacje.

Normy cukru we krwi po jedzeniu

Jakie są normy cukru we krwi po jedzeniu? Najpierw zastanówmy się, co reguluje poziom cukru. Jak wiele czynności naszego organizmu, stężenie cukru we krwi regulują hormony. W tym przypadku główną rolę ogrywa insulina. Cukier w organizmie zwiększa się już po około dziesięciu lub piętnastu minutach po posiłki. 

Wielu pacjentów zadaje także pytanie, czy cukier mierzy się godzinę po skończonym posiłku. Czy cukier 130 po jedzeniu to odpowiedni wynik? Czy cukier 200 po jedzeniu u cukrzyka kwalifikuje się do leczenia? Jaki powinien być cukier po zjedzeniu obiadu?

Choć istnieją różne szkoły, to po godzinie wynik powinien być właściwy, choć miarodajne jest badanie cukru 2 godziny po jedzeniu. Cukier 130 po jedzeniu jest odpowiedni, ponieważ nie przekracza normy, która górną granicę ma na 140 mg/dl. Wielu specjalistów z dziedziny diabetologii jest zdania, że istnieje najlepszy czas na wykonanie pomiaru na cukier – 2 godziny po jedzeniu. Jeśli osoby chore, po tym czasie mają cukier 163 po jedzeniu, to można powiedzieć, że są blisko dopuszczalnej normy, która wynosi w przypadku chorujących na cukrzycę typu 2 maksymalnie 160 mg/dl. Poziom cukru po jedzeniu u cukrzyka jest wyższy niż u osoby zdrowej. Cukier 163 po jedzeniu u diabetyków mieści się w normie. 

Wysoki poziom cukru we krwi, czyli jaki?

Jaki cukier po jedzeniu jest prawidłowy? Normy poziomu cukru we krwi są oczywiste. U zdrowej osoby, norma cukru we krwi po jedzeniu nie powinna być wyższa niż 140 mg/dl. Poziom cukru po jedzeniu u cukrzyka wynosi 180 mg/dl. Oznacza to, że cukier 200 po jedzeniu jest stanem, który powinien niepokoić. Co więcej, nawet cukier po jedzeniu 180 jest już tą granicą, po której przekroczeniu pacjent może zauważyć u siebie pewne dolegliwości. Wówczas mamy do czynienia z tak zwaną hiperglikemią, o której może świadczyć szereg objawów. Cukier po jedzeniu 180 to sygnał do podjęcia działań. Jeśli cukier 2 godziny po jedzeniu jest powyżej normy, należy się skonsultować z lekarzem. Dla osoby zdrowej cukier 163 po jedzeniu to niepokojący sygnał.

Objawy podwyższonego poziomu cukru we krwi

Wiadomym jest, jaki powinien być cukier po zjedzeniu obiadu. U zdrowego człowieka to maksymalnie 140 mg/dl. W sytuacji, gdy u pacjenta dojdzie do hiperglikemii, może zacząć odczuwać większą ochotę na spożywanie płynów. Dzieje się tak, ponieważ organizm w poniekąd naturalny sposób dąży do rozrzedzenia stężenia nagromadzonego w krwi cukru. Oprócz nadmiernego pragnienia osoba z podwyższonym poziomem cukru może mieć problemy z koncentracją, bólem głowy, a także zmęczeniem prowadzącym do senności. Istotnym niepokojącym objawem może być także wzmożone oddawanie moczu. Co robić w sytuacji hiperglikemii? Ważne jest nawodnienie, o które organizm sam się domaga (niektórzy spożywają wodę z odrobiną soli), bardzo wysokie stężenie cukru we krwi wymaga przyjęcia insuliny. Cukier po jedzeniu 180 jest alarmujący.

Poziom cukru i znaczenie wyniku

Czy cukier mierzy się godzinę po skończonym posiłku?

Obowiązujące normy cukru przed i po posiłku nie są wymysłem ani lekarzy, ani pacjentów. To wynik wieloletnich badań nad zachowaniami ludzkiego organizmu. Na pytanie, czy cukier mierzy się godzinę po skończonym posiłku, można odpowiedzieć, że tak. Zmierzenie cukru zaraz po jedzeniu nie dałoby wiarygodnego wyniku, zmierzenie go później, na przykład trzy godziny po jedzeniu również mija się z celem. Dlaczego właśnie godzina po jedzeniu to dobry czas na przeprowadzenie badania? Jest tak, ponieważ właśnie po upływie tego czasu poziom glukozy jest najwyższy. 

Po upływie dwóch czy trzech godzin poziom ten powinien wrócić do normalnego stanu. Zatem jaki macie cukier po jedzeniu i jaki cukier po jedzeniu jest prawidłowy. Satysfakcjonujący poziom cukru we krwi w momencie, w którym minęło kilka godzin od spożycia posiłku lub gdy osoba jest przed jedzeniem, to 70-99 mg/dl. Częstym pytaniem, które zadają chorzy na cukrzycę jest: czy cukrzyk może jeść jajka

Warto zapoznać się z tematem jajek w diecie zarówno osób zmagających się z chorobą, jak i zdrowych. Diagnoza cukrzycy wiele zmienia w diecie pacjentów. Zanim zapoznają się z produktami o określonym indeksie glikemicznym minie sporo czasu. Wówczas powinni korzystać z jadłospisów otrzymanych od lekarza i sprawdzać, jaka jest ich norma cukru we krwi po jedzeniu. Jeśli wiemy jaki cukier po jedzeniu jest prawidłowy należy pilnować określonej ilości. W sytuacji, gdy poziom cukru przekroczy określone normy, powinni niezwłocznie interweniować – nawadniać organizm lub przyjąć insulinę. Warto pilnować poziomu cukru – 130 po jedzeniu u osoby zdrowej. Cukier 200 po zjedzeniu obiadu wymaga natychmiastowego działania i zachowania wyjątkowej czujności.

Jakub Nowak
Miłośnik gry na gitarze, skończył studia ekonomiczne, lubi sprawdzać różnego rodzaju produkty w boju.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Napisz komentarz
Proszę wpisać swoje imie