Cukrzyca dla wielu osób brzmi jak wyrok. Nagle musisz uważać na to, co jesz, kiedy jesz, a także w ciągu dnia sprawdzać sobie poziom cukru i wstrzykiwać insulinę. Dieta cukrzyka to bardzo istotny element, którego nie należy bagatelizować. W końcu może ona pomóc w codziennym funkcjonowaniu z tą chorobą. Dziś postanowiliśmy odpowiedzieć na pytanie “czy cukrzyk może jeść jajka?”. Odpowiedź cię zaszokuje! Jajka a cukrzyca – czy to można połączyć?
Czy cukrzyca to wyrok?
Cukrzyca faktycznie wpływa na życie. Po usłyszeniu takiej diagnozy może okazać się, że nie będziesz w stanie nadal wykonywać swojego zawodu. Zmienia się nie tylko twoje codzienne funkcjonowanie, ale i twoja dieta. Czego nie mogą jeść cukrzycy? Co musisz wyrzucić ze swojej lodówki? Unikaj wszystkiego co słodzone! Mowa tutaj nie tylko o cukrze, ale i miodzie, słodzonych napojach, jogurtach smakowych z cukrem, owocach z wysoką zawartością cukru (jak np. arbuz czy banany), ale także i drożdżówkach, niektórych chlebach i wypiekach.
Istotny jest także IG, czyli indeks glikemiczny. Dla cukrzyków rekomendowana jest dieta typu 2., czyli ta o niskim indeksie glikemicznym. Co to oznacza w praktyce? Można to porównać do diety śródziemnomorskiej, gdzie w ciągu dnia zjadasz głównie produkty nieprzetworzone lub o niskim stopniu przetworzenia. Chodzi tutaj o surowe owoce, warzywa, nasiona, pestki. Mięso (także ryby) nie posiadają IG. Są one więc dozwolone w diecie cukrzyka.
Indeks glikemiczny jajka
Wiesz już, że powinieneś skupić się na indeksie glikemicznym. Informacje o tym znajdziesz już często na samym opakowaniu produktu. Co z jajkami? Jaki jest indeks glikemiczny jajka? Mierząc IG, przyjmuje się skalę od 0 do 100. IG = 100 to np. glukoza, IG = 87 to np. biały ryż. Czy istnieją produkty, które posiadają zerowy indeks glikemiczny? Tak! Są to właśnie jajka!
Czy jajka obniżają poziom cukru we krwi?
Fińscy naukowcy z University of Eastern Finland, przeprowadzili badania, aby sprawdzić czy jajka obniżają poziom cukru we krwi. Jakie są wyniki?. Według efektów tych badań okazuje się, że cztery jajka tygodniowo mogą zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2. U mężczyzn, którzy jedli tę określoną ilość jajek w skali tygodnia, wykryto, iż ryzyko cukrzycy spadło aż o 37% w porównaniu do tych, którzy jedli wyłącznie jedno jajko tygodniowo.
Czy cukrzyk może jeść jajka? Jajka a cukrzyca
Wokół spożywania jajek na diecie dla cukrzyka panuje sporo kontrowersji. Z jednej strony mają one zerowy indeks glikemiczny, z drugiej zawierają aż 210 mg cholesterolu, co również może wpływać negatywnie na człowieka. Zostało na ten temat przeprowadzone naprawdę wiele badań. Są one jednak sprzeczne ze sobą. Ciężko więc jednoznacznie określić co jest dobrze dla cukrzyka. Jedna strona twierdzi, iż związek pomiędzy spożyciem jaj a występowaniem chorób sercowych ma miejsce tylko w przypadku osób chorujących na cukrzycę typu drugiego. Natomiast druga strona, sugeruje, iż spożycie jaj pomoże w zmniejszeniu ryzyka tej choroby.
Podsumowując: można zjeść jaja, jednak należy uważać nie tylko na ich ilość, ale i na jakość. Jeśli masz taką możliwość, warto kupić jajka od kogoś, kto hoduje kury na tzw. wolnym wybiegu. Będą one nie tylko smaczniejsze, ale i zdrowsze dla ciebie. Musisz samodzielnie zastanowić się i zobaczyć, w jaki sposób wpływają one na ciebie. Jajka nie są obowiązkowym elementem diety człowieka, jeśli więc chcesz z nich zrezygnować to nic nie stoi na przeszkodzie.
Jak zrezygnować z jajek w diecie?
Dobrym odpowiednikiem będą wegańskie „jajka”, które są w 100% roślinne i co istotne, nie zawierają cholesterolu! Oczywiście są one nieco droższe i nie przypominają wyglądem zwykłych jajek, aczkolwiek nic nie stoi na przeszkodzie, aby sprawić sobie raz na jakiś czas takie pudełko.
Innymi, dobrymi alternatywami może być zgnieciony banan, masło orzechowe, nasiona chia lub siemienie lniane. Oczywiście mowa tutaj o ograniczonych ilościach, a nie np. O połowie słoika masła orzechowego (to raczej nie wpłynie dobrze na cukrzyka). Czasem będziesz musiał trochę pokombinować, ale czego nie robi się dla zdrowia?