Strona głównaPoradyMrożenie marchewki krok po kroku

Mrożenie marchewki krok po kroku

Większość z nas lubi cieszyć się smakiem warzyw i owoców poza sezonem, w którym możemy cieszyć się nimi na chwilę po zerwaniu z krzaka lub wyciągnięciu z ziemi i umyciu. Jak się okazuje, większość warzyw i owoców można mrozić. Marchew jest jednym z nich.

Z tego artykułu dowiesz się, jak mrozić marchew oraz czy każdą sztukę można przechować w zamrażarce.

Mrożenie marchewki na zimę

Niestety, nie każdą marchewkę można mrozić. Trzeba poszukać takiej, która nie ma zbyt wielu oczek i nie zaczęła gnić. Pamiętaj, że mrożenie nie zatrzymuje procesu psucia się, a  jedynie go spowalnia, zatem, aby nie narazić się na przykre niespodzianki, mrożenie marchewki trzeba rozpocząć od dokładnego przyjrzenia się każdej sztuce.

Po oczyszczeniu każdego warzywa, które planujemy zamrozić, zastanów się, czy chcesz zamrozić marchewkę w całości. Dlaczego to ważne? Ponieważ znacznie łatwiej przechować ją pokrojoną w plastry lub startą na tarce. Później znacznie łatwiej będzie ci przygotować placki lub smaczny dodatek do zup, ziemniaków itd.

Blanszowanie marchewki przed mrożeniem

Pomiędzy miłośnikami mrożonek istnieje pewna sporna kwestia, mianowicie czy blanszowanie marchewki przed mrożeniem jest zasadne. Najpierw wyjaśnijmy sam proces blanszowania:

  • do garnka wlej wodę, 
  • osól ją,
  • gdy mieszanka zacznie wrzeć, dodaj marchewkę pokrojoną w plasterki,
  • trzymaj warzywo w kąpieli wodnej ok. 10 minut,
  • przed zamrożeniem dokładnie wysusz plasterki, możesz użyć do tego celu papierowego ręcznika.

Tak przygotowane warzywo lepiej smakuje, jednak jeśli dostatecznie nie odparujesz wody, może potem zalegać w pojemniku lub woreczku. A to może skrócić trwałość marchewki.

Porcjowanie marchewki przed zamrożeniem

Znacznie łatwiej będzie ci korzystać z warzyw, jeśli przed zamrożeniem zostaną umieszczone w woreczkach w jak najmniejszych porcjach. W końcu nie zawsze zużywasz ich duże ilości – do rosołu zupełnie wystarczy pół dużej marchwi, natomiast do placków dla dwóch osób zużyjesz góra dwie duże sztuki. Dlatego też oszacuj, ile marchwi będziesz potrzebować do poszczególnych potraw i postaraj się poporcjować ją adekwatnie do zużywanych ilości – aby nic się nie zmarnowało.

Kolejnym aspektem mogącym nieco rozjaśnić kwestię tego, jak mrozić marchew jest sposób jej przechowywania. Nie brakuje tu zwolenników plastikowych pojemników i woreczków, podobnie jak ich przeciwników. W zasadzie najzdrowszym sposobem byłoby mrożenie w szkle, jednak nie jest to do końca dobry pomysł. Różnica temperatury może rozsadzić naczynie i doprowadzić do jego pęknięcia, a tego chcemy uniknąć.

W sklepach znajdziesz mnóstwo woreczków zamykanych próżniowo, które na dodatek są wielorazowego użytku. To zatem rozwiązanie w duchu less waste. Jeszcze bardziej ekonomiczne jest mrożenie w pojemnikach po lodach itp., jednak ich trwałość pozostawia wiele do życzenia.

Jeśli masz ochotę mrozić marchew w całości, licz się z dłuższym czasem jej rozmrażania i tym, że może stać się wiotka. Dlatego lepiej pokroić ją we wcześniej wspomniane plasterki lub zetrzeć na tarce.

Korzyści z mrożenia marchewki

Istnieje mnóstwo korzyści z mrożenia marchewki. Po pierwsze – możesz cieszyć się jej smakiem niezależnie od pory roku. Po drugie – masz gotowy półprodukt do sosów, potrawek, zup, placków itp. kolejnym aspektem jest oszczędność czasu, który musiałbyś spędzić na zakupach. 

Mamy nadzieję, że przekazaliśmy ci potrzebne informacje co do tego, jak mrozić marchew. To znacznie upraszcza gotowanie, a poza tym pozwala na zachowanie smaku tego bogatego w karoten i witaminy z grupy B warzywa. 

Nie pozostaje nam nic innego, jak życzyć ci kulinarnych sukcesów, niezależnie od pory roku i korzystania ze świeżych czy mrożonych produktów.

Jakub Nowak
Miłośnik gry na gitarze, skończył studia ekonomiczne, lubi sprawdzać różnego rodzaju produkty w boju.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Napisz komentarz
Proszę wpisać swoje imie