Strona głównaZdrowieJak zrobić dobry sok marchewkowy? Co z resztkami po soku?

Jak zrobić dobry sok marchewkowy? Co z resztkami po soku?

Naturalny, wyciskany sok marchewkowy to bogactwo smaku i dużej ilości witamin. Świeży napój zawiera sporą dawkę karotenu, który jest wykorzystywany przez organizm człowieka jako prowitamina. Jak jednak stworzyć pomarańczowy sok, aby nie utracił swoich cennych właściwości? Co z nim zrobić, jeśli go nie wykorzystamy i wreszcie – jak można wykorzystać resztki po soku?

Dobry sok marchewkowy, czyli jaki?

Zrobienie pysznego soku marchewkowego nie powinno przysporzyć wielu trudności, o ile posiadamy dobry sprzęt do wyciskania warzyw i owoców. Najlepiej do tego celu nadaje się mocna sokowirówka, dzięki której możemy skutecznie rozdrabniać nawet bardzo twarde jarzyny. Ręczne ścieranie marchewek albo korzystanie z blendera jest mniej intuicyjne i wymaga większego nakładu pracy. Jest to związane z koniecznością odcedzania resztek po marchewkach, które nie tak łatwo chcą oddzielić się od wartościowego soku. W przypadku sokowirówki problem ten jest całkowicie pomijany. Aby nadać nieco innego smaku, warto połączyć sok marchewkowy z sokiem jabłkowym, co da nie tylko bogatszy bukiet smakowy, ale też dodatkową dawkę witamin. Sok marchewkowy może być także łączony z innymi warzywami oraz owocami. Przykład? Świeżo wyciśnięty seler albo gruszka. Wedle preferencji można także dodawać do soku innych składników. Dobrze do tego celu nadaje się miód, który nada słodkości, kwaśności i dodatkowej dawki cennych składników. Sok jabłkowo-marchewkowy to bardzo dobry sposób na schłodzenie się podczas upałów.

Kiedy można pić sok marchewkowy?

Sok może być zamiennikiem dla porcji warzyw – zamiast zjedzenia sałatki, możemy wypić pełnowartościowy napój. Warto jednak zaznaczyć, że pewna część składników odżywczych znajduje się także w wiórkach po marchewkach, dlatego warto spożytkować je we właściwy sposób. Napoje jarzynowe mogą być spożywane również przez kobiety będące w ciąży. Warunek podstawowy to konsultacja z lekarzem, który wykluczy ewentualne przeciwwskazania. Zazwyczaj jednak sok marchewkowy w ciąży nie powinien zaszkodzić, o ile oczywiście serwujemy go w odpowiednich i zalecanych porcjach. Należy jednak zaznaczyć, że soki są najczęściej bardziej kaloryczne, niż podobna wagowo porcja warzyw. Wynika to z prostej zależności – do wyprodukowania jednej szklanki soku potrzeba kilku dorodnych sztuk, co w przypadku jedzenia na surowo nie byłoby tak proste w konsumpcji. Ile kalorii ma sok marchewkowy? W jednej szklance znajduje się ok. 80–90 kalorii w zależności od odmiany wykorzystanej marchewki. Jedne są bardziej słodsze, dlatego udział cukrów jest w ich składzie wyższy – a co za tym idzie – podbija się energetyczność. Warto również pamiętać, że picie zbyt dużej ilości soku podnosi poziom witaminy A w skórze. Czy picie soku marchewkowego zmienia kolor skóry – tak, jeśli pijemy go za dużo.

Sok marchewkowy – przepis na resztki

Wykonanie soku przy użyciu sokowirówki jest banalnie proste. Jak zrobić sok marchewkowy? Wystarczy podążać za wskazówkami producenta i dozować warzywa porcjami. O ile sam proces tworzenia napoju jest łatwy, o tyle zużycie resztek po marchewkach może przysparzać wielu problemów. Mamy jednak na to ciekawe rozwiązanie. Jest nim ciasto marchewkowe z resztek po soku. To pyszna przekąska, która może być wykonana w wyjątkowo ekonomicznym wydaniu. Przedstawiamy w czterech krokach jak wykonać ciasto marchewkowe z pulpy po soku:

  • ubijamy jaja z cukrem, a następnie dodajemy marchewkowe wytłoczyny,
  • dodajemy do masy cukier, proszek do pieczenia, mąkę, sodę, jogurt grecki, olej rzepakowy oraz ulubione przyprawy,
  • wylewamy masę do formy i pieczemy w piekarniku przez godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza,
  • pozostawiamy ciasto do ostygnięcia, polewamy masą czekoladową lub obsypujemy cukrem – gotowe!

Sok marchewkowy to napój całoroczny. Dobrze gasi pragnienie i daje sporą ulgę podczas upałów. Istnieje jednak całkiem sporo przepisów, dzięki którym poznamy sposoby na to, jak zrobić sok marchewkowy na zimę. Wystarczy dodać do uzyskanego napoju cynamon, wanilię lub inne korzenne przyprawy. Sok marchewkowy możemy pić także na ciepło – pamiętając, aby nie zagotować napoju.

Jakub Nowak
Jakub Nowak
Miłośnik gry na gitarze, skończył studia ekonomiczne, lubi sprawdzać różnego rodzaju produkty w boju.
Sprawdź jeszcze

Popularne