Owoce są ważną grupą produktów spożywczych w codziennym jadłospisie. Są one cenione nie tylko ze względu na wyjątkowe walory smakowe, ale także z uwagi na bogactwo witamin i minerałów. Egzotyczny melonowiec właściwy, potocznie zwany papają, cieszy się coraz większą popularnością. Sprawdź, dlatego warto sięgać po ten zdrowy i pyszny owoc!
Melonowiec właściwy, powszechnie znany jako papaja, to owoc, który cieszy się szczególnym uznaniem wśród miłośników egzotycznych smaków. Warto jednak wiedzieć, że melonowiec jest nie tylko pysznym i soczystym owocem, ale także produktem, któremu przypisuje się szereg prozdrowotnych właściwości. Istnieją badania, które wskazują na to, papaja może zawierać substancje powstrzymujące rozwój niektórych nowotworów. Choć antynowotworowe działanie tego owocu w dalszym ciągu poddawane jest badaniom, istnieje szereg dolegliwości, które owoce i nasiona melonowca zauważalnie łagodzą. Lecznicze właściwości papai i jej wyjątkowy smak to wystarczająca zachęta do tego, aby sięgać po ten pyszny owoc przy każdej okazji!
Lecznicze właściwości papai
Wywodząca się z tropikalnych rejonów Ameryki Południowej papaja jest słodkim i soczystym owocem o wyjątkowym smaku i aromacie. Owoce papai znajdują zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Miąższ i nasiona papai wykazują szereg właściwości prozdrowotnych i leczniczych. Papaja:
- chroni przed chorobami układu krążenia,
- reguluje układ trawienny i pomaga przy zespole jelita drażliwego,
- wzmacnia serce i usprawnia proces krzepnięcia krwi,
- pomaga pozbyć się pasożytów,
- wspomaga proces gojenia ran,
- wzmacnia odporność organizmu,
- poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci,
- spowalnia proces starzenia się organizmu,
- wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwzapalne i antynowotworowe.
Długa lista prozdrowotnych i leczniczych właściwości papai sprawia, że często nazywa się ją „owocem aniołów”.
Papaja, a tak właściwie to melonowiec właściwy.
Jak jeść papaję?
Papaja jest nie tylko zdrowym, ale także bardzo smacznym owocem. Stanowi doskonały dodatek do egzotycznych sałatek oraz mięs. Tak naprawdę papaję można spożywać na wiele różnych sposobów. Owoc ten spisuje się idealnie jako składnik porannego smoothie czy wieczornego drinka. Obraną papaję można także spożywać bezpośrednio po usunięciu ze środka nasion lub przygotować z niej dżem do kanapek. Papaja jest częstym składnikiem dań azjatyckich, zwłaszcza tajskich, które słyną z wyjątkowego połączenia kompozycji smakowych.
Papaja -zastosowanie w kosmetyce
Branża kosmetyczna coraz częściej korzysta z właściwości naturalnych surowców roślinnych. Zawarty w owocach papai enzym, zwany papainą, wykazuje właściwości złuszczające, przez co owoc ten jest chętnie wykorzystywany jako składnik produktów przeznaczonych do usuwania martwego naskórka. Kosmetyki z papają działają przeciwzapalnie, dlatego są bardzo pomocne w leczeniu podrażnień i ciężko gojących się ran. Oprócz tego, papaina działa rozświetlająco, przez co jest wyjątkowo skuteczna przy usuwaniu różnego rodzaju przebarwień i blizn.
Artykuł sponsorowany