Strona głównaZdrowieJak powstają robaki w mięsie?

Jak powstają robaki w mięsie?

Podczas spożywania jakichkolwiek posiłków trzeba mieć na uwadze, aby było ono świeże. W przeciwnym wypadku może dojść do poważnego w skutkach zatrucia pokarmowego, objawia się ono mdłościami, wymiotami i długotrwałym podrażnieniem żołądka. Jak powstają robaki w mięsie? Chodzi tutaj o pasożyta o nazwie włosień kręty, który bytuje na ciele ssaków – zarówno mięsożernych jak i roślinożernych.

Pocieszający jest fakt, że odsetek dolegliwości związanych z nieumyślnym spożyciem włosienia jest mniejszy, niż kiedyś. Jednak nadal stwarza to śmiertelne niebezpieczeństwo. Zastanawiając się jak powstają robaki w mięsie, trzeba mieć na uwadze, jak ważna jest obróbka termiczna pożywienia w tej postaci. Nie powinno się zjadać niedogotowanego mięsa, ponieważ bardzo często kończy się to poważnym nieżytem dróg pokarmowych – żołądka i jelit. Przyrządzanie mięs w odpowiednio wysokiej temperaturze zapobiegnie bytowaniu w nich larw robaków, na przykład włosienia krętego.

Niebezpieczne pasożyty – jak powstają robaki w mięsie?

W środowisku żyje wiele pasożytów, które tylko czekają na idealny organizm, na którym mogą żerować. Jak się okazuje osoby lubiące jeść mięso w każdej postaci są najbardziej narażone na szkodliwe działanie różnego rodzaju pasożytów. Warto przy każdej możliwej okazji uświadamiać społeczeństwo, jak powstają robaki w mięsie. Pojawiają się przede wszystkim wtedy, kiedy mięso nie jest odpowiednio ugotowane, usmażone, upieczone – czyli wówczas, gdy nie dokończono obróbki termicznej. W zależności od rodzaju mięsa określa się wymaganą temperaturę, którą powinno osiągnąć. Aby to sprawdzić, powinno się zaopatrzyć w specjalny termometr gastronomicznym, można w ten sposób uniknąć poważnego zatrucia pokarmowego. Sama wiedza, jak powstają robaki w mięsie nie jest wystarczająca, ich larwy nie są widoczne gołym okiem, co znacznie zwiększa poziom zagrożenia. Niektóre skutki zatrucia dróg pokarmowych mogą trwać przez wiele lat, a skutki dla zdrowia często są opłakane.

Robaki w mięsie

Najczęściej występującymi robakami w mięsie jest włosień kręty, który odpowiada za wywołanie między innymi choroby o nazwie włośnicy. Wystarczy zjeść mięso, które zostało zainfekowane wskazane powyżej pasożytem. Choroba nie jest zakaźna, dlatego nie ma możliwości zarażenia kogokolwiek, powstaje wyłącznie w wyniku zjedzenie zainfekowanego mięsa. Robaki w mięsie mogą pojawiać się również wówczas, gdy pochodzi ono z miejsc niesprawdzonych, przypadkowych. Dość często ma się do czynienia z larwami w mięsie z dzika, sarny i innych leśnych zwierząt. Każdy zatem powinien wystrzegać się takich wątpliwej jakości smakołyków.

Larwy w mięsie

Pomimo propagowania pozyskiwania mięsa wyłącznie ze sprawdzonych miejsc, ze spełniających wszelkie normy ubojni i masarni, nadal pojawiają się lekkomyślne zachowania w tym zakresie. Robaki w mięsie nie skłaniają specjalnie do jego spożywania, dlatego nie ma sensu ryzykować. Najczęściej występującymi larwami w mięsie są włosienie, dlatego lepiej unikać jedzenia tatara, białej kiełbasy oraz salami. Wszystko to może wpływać na realne bezpieczeństwo każdego organizmu, dba się tym samym o zdrowie całej rodziny. Kupując mięso wyłącznie od sprawdzonych dostawców niweluje się ryzyko bytowania larw w mięsie. Jeśli dojdzie do ich rozmnażania w ludzkich jelitach bardzo szybko doprowadzają do infekcji mięśni i mają zdolność zarażania przez bardzo długi okres czasu. Chociaż objawy nie zawsze muszą być od razu gwałtowne, to lepiej po prostu nie ryzykować.

Jakub Nowak
Miłośnik gry na gitarze, skończył studia ekonomiczne, lubi sprawdzać różnego rodzaju produkty w boju.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Napisz komentarz
Proszę wpisać swoje imie