Strona głównaPoradyGdzie kupić amoniak?

Gdzie kupić amoniak?

Amoniak to nic innego jak kwaśny węglan amonu. Choć nazwa kojarzona jest z chemią to substancja ta jest bardzo często używana w przemyśle spożywczym, a nawet w kuchni. Służy ona także do produkcji ceramiki i w wielu innych dziedzinach. Amoniak to jeden z rodzajów proszku do pieczenia, który sprawia, że ciasto świetnie rośnie, staje się puszyste.

W tym artykule dowiesz się, czy amoniak jest szkodliwy, czy dostaniesz go w popularnej sieci sklepów Biedronka, gdzie kupić amoniak spożywczy.

Czy amoniak jest szkodliwy?

Często pojawiające się pytanie na wielu forach kulinarnych to – czy amoniak jest szkodliwy? Nie jest, pod warunkiem, że stosuje się go rzadko i w niewielkich ilościach. Tyle, ile używa się go w kuchni na pewno nie zaszkodzi zdrowiu.

Czy amoniak jest szkodliwy? Amoniak niespożywczy, wykorzystywany w warunkach przemysłowych, owszem, stanowi zagrożenie dla człowieka. 

Amoniak – czy Biedronka ma go w sprzedaży?

Czy w popularnych sieciach sklepów Biedronka znajdziesz amoniak? Oczywiście! Co więcej, nie tylko Biedronka oferuje w swojej sprzedaży amoniak. Znajdziesz go także na półkach innych sklepów, zarówno tych mniejszych, jak i większych. Jest to bardzo popularny, często kupowany produkt. Znajdziesz go pod nazwą “proszek do pieczenia”. Zazwyczaj znajduje się w pobliżu innych produktów przydatnych do pieczenia, jak cukier, mąka, czy ciasta gotowe do spożycia. W dalszej części artykułu dowiesz się, gdzie kupić nie amoniak spożywczy, a amoniak w płynie.

Amoniak spożywczy – w jakim sklepie?

Odpowiedzieliśmy już na pytanie, gdzie kupić amoniak spożywczy, ale gdzie kupić amoniak w płynie? Taka wersja amoniaku służy jedynie do czyszczenia. Absolutnie nie dodaje się go do wypieków. Amoniak w płynie dostaniesz w sklepach budowlanych. Jest często używany do czyszczenia blachy, a także świetnie sprawdza się jako odtłuszczacz powierzchni przed malowaniem. 

Amoniak jest cenionym dodatkiem w kuchni. Jego zaletą jest fakt, że nie jest on wyczuwalny w ciastach czy ciasteczkach, ponieważ wysoka temperatura pieczenia sprawia, że związki lotne ulatniają się. W kuchni podczas pieczenia możesz delikatnie wyczuwać ten zapach. Pamiętaj, aby zabezpieczyć amoniak, jeśli nie używasz go zbyt często, ponieważ może się on ulotnić. Najlepiej jest przesypać go do szczelnego pojemniczka.

Amoniak ceniony jest przede wszystkim za to, że nadaje ciastom pulchność, a także sprawia, że doskonale wyrastają. Oczywiście ważne jest tutaj zachowanie odpowiednich proporcji. Przesadzenie z amoniakiem nie da dobrych efektów, a wręcz odwrotnie. Jak rozpoznać czy do ciasta został dodany amoniak? Po ugryzieniu kawałka ciastka będzie widać wolne przestrzenie, tzw. “bąbelki” w strukturze ciastka. Jest to oznaka tego, że do ciasta dodano amoniak. W wysokiej temperaturze, w wyniku zachodzących reakcji chemicznych, całkowicie się ulatnia. 

Ten środek dodaje chrupkość, dlatego chętnie używa się go podczas wytwarzania ciasteczek, np. amoniaczków. Jest to prosty i smaczny wyrób ciastkarski, do którego zrobienia niezbędny jest właśnie amoniak. Dodaje się go także do amerykanek. Jednak te, w przeciwieństwie do amoniaczków, smaruje się lukrem. Amoniak świetnie sprawdza się do przyrządzenia ananasów w cynamonowym cieście. Pomimo tego, że tego dania się nie piecze, a podsmaża, amoniak doskonale wywiązuje się ze swojej roli. 

Amoniak dodawany jest do przeróżnych ciast. Zarówno tradycyjnych biszkoptowych bez dodatków smakowych, jak i czekoladowych, kokosowych, owocowych. 

Podczas dodawania amoniaku ważne jest to, aby wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia przed dodaniem innych składników. Gwarantuje to równomierne rozprowadzenie amoniaku. W innym wypadku ciastko może być nierówne lub niewyrośnięte. 

Czy wiesz, że amoniak posiadasz także w swoim przewodzie pokarmowym? Pojawia się on tam w wyniku metabolizmu białek. Zostaje on wchłaniany do krwi, a następnie transportowany do wątroby, gdzie przemienia się w mocznik, a następnie wydala się z organizmu. Amoniak jest świetnym źródłem azotu do powstawania niektórych aminokwasów. W przypadku, kiedy w badaniach wykryje się jego obecność w badaniu surowicy krwi, można wykryć uszkodzenia wątroby. Amoniak może być również wykorzystywany do czyszczenia zabrudzonych fug.

 

Jakub Nowak
Miłośnik gry na gitarze, skończył studia ekonomiczne, lubi sprawdzać różnego rodzaju produkty w boju.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Napisz komentarz
Proszę wpisać swoje imie