Strona głównaPoradyCo można zrobić z mąki jajek i mleka? TOP 3 pomysły

Co można zrobić z mąki jajek i mleka? TOP 3 pomysły

Co można zrobić z mąki jajek i mleka? Te trzy produkty raczej każdy ma w swojej kuchni. Przy ich pomocy można przygotować wiele dań. Oto trzy propozycje podstawowych posiłków, które równocześnie będą bardzo smaczne. To dobra kolacja z jajek i mąki, a także jajecznica z mąką i mlekiem oraz szybki deser z jajek i mleka. 

Kolacja z jajek i mąki

Naleśniki to idealna i w zasadzie samo nasuwająca się odpowiedź na pytanie, co można zrobić z mąki i jajek. To także idealna propozycja na kolację z jajek i mąki. Miękkie, delikatne ciasto można podać na różne sposoby. Ta propozycja jest na słodko, ale tak naprawdę bez problemu można je podać również w wersji wytrawnej, wkładając do środka mięso, warzywa albo szpinak i ser. Składniki to 2 jajka, 1 i 3/4 szklanki mleka, 1 łyżeczka esencji waniliowej, 2 szklanki mąki, 1/3 szklanki drobnego cukru, masło do smażenia i dodatkowo do serwowania, syrop klonowy do podania (albo inne dodatki). Najpierw ubij jajka, mleko i wanilię razem do utworzenia gładkiej masy. Przesiej mąkę do dużej miski i dodaj cukier. Zrób pośrodku dołek. Dodaj do niego mieszankę mleka. Ubijaj, aż do połączenia w jednolitą strukturę Następnie rozgrzej dużą nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu. Posmaruj patelnię masłem lub spryskaj olejem spożywczym. Wlej chochlą nieco masy na patelnię, rozciągnij ją na całej płaszczyźnie i smaż naleśnika przez 2 minuty lub do momentu pojawienia się bąbelków na jego powierzchni. Obróć i smaż jeszcze przez 1-2 minuty. Przenieś na talerz. Przykryj luźno folią, aby je ogrzać. Zyskają wówczas jeszcze więcej delikatności.

Naleśniki podawaj polane syropem klonowym, z owocami, z masłem orzechowym albo jeszcze innymi ulubionymi dodatkami. To idealna kolacja z jajek i mąki, szybka do przygotowania, łatwa, a do tego sycąca. Naleśniki uwielbiają również dzieci.

Jajecznica z mąką i mlekiem  

Zwykła jest bardzo smaczna, ale dopiero jajecznica z mąką i mlekiem jest naprawdę smakowita. W jaki sposób ją zrobić? Nie jest to trudne. Przygotuj jajka, mleko i mąkę. To podstawowe składniki. Oczywiście przydadzą się jeszcze przyprawy (pieprz i sól, ale mogą być także inne ulubione, na przykład słodka papryka i bazylia). Dotyczy to również dodatków, z którymi chcesz zjeść swoją jajecznicę z mąką i mlekiem. Uwaga, dodatek mąki sprawia, że jest ona bardziej sycąca niż klasyczny przepis. Do miski wbij jajka i przypraw w ulubiony sposób. Następnie dolej do nich mleka w ilości, by roztrzepane z nim jajka miały dość płynną, ale nie całkowicie wodnista konsystencję. Na patelni albo w niewielkim garnku rozgrzej następnie nieco masła, by jego warstwa przykryła dno. Wlej jajka z mlekiem, a następnie dosyp mąki w ilości, aby jajecznica stała się na wpół stała. Oczywiście dodać do niej możesz ulubione dodatki, na przykład szczypiorek albo małe pomidorki koktajlowe. Taka jajecznica z mąką i mlekiem jest najsmaczniejsza, kiedy nieco się zarumieni i zyska wyjątkowy smak.

Szybki deser z jajek i mleka

Szukasz wyjątkowej propozycji na szybki deser z jajek i mleka? Ten przepis jest idealny. Jeżeli przed podaniem ozdobisz go w wyjątkowy sposób, możesz go podać także na przykład na romantycznej kolacji walentynkowej albo innej. Przygotuj litr mleka, 4 jajka, 4 łyżki cukru, 2 torebki cukru wanilinowego, a także 3 łyżki mąki i nieco czekolady do starcia na wierzch. Następnie do garnka wlej mleko i podgrzej je. Dodaj cukier wanilinowy i zamieszaj do rozpuszczenia. Żółtka oddziel od białek. Do żółtek dodaj cukier oraz przesianą mąkę. Masę wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszaj. Białka ubij na pianę. Nakładaj je łyżką na gotującą się masę jajeczno-mleczną. Tak przygotowane kluseczki zagotuj po minucie z każdej strony. Zostaw do wystygnięcia, a potem włóż do lodówki. Masę można udekorować czekoladą na wierzu i przełożyć do ozdobnych pucharków.

Nie musisz już więcej szukać, co można zrobić z mąki i jajek. Te trzy łatwe przepisy powinny ułatwić ci gotowanie ulubionych potraw. Są tanie, szybkie do zrobienia i tak naprawdę nie wymagają używania specjalnych sprzętów kuchennych, więc każdy sobie z nimi poradzi.

Jakub Nowak
Miłośnik gry na gitarze, skończył studia ekonomiczne, lubi sprawdzać różnego rodzaju produkty w boju.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Napisz komentarz
Proszę wpisać swoje imie