Pewnie nie raz będąc w sklepie na dziale mięsnym, bądź obserwując kabanosy w swojej lodówce, zastanawiałeś się, czy biały nalot na kabanosach to ich właściwość, a może oznaka nieświeżości i pojawienia się drobnoustrojów. W tym artykule dowiesz się, czy biały nalot na kabanosach jest groźny.
Zanim dowiesz się, czy biały nalot na kabanosach jest groźny, poznaj genezę i proces wytwarzania kabanosów.
Kabanosy to cienka i długa kiełbaska, która ma wielu zwolenników. W Polsce dopiero z czasem zrobiła się popularna i chętnie kupowana. Jest przyrządzana z peklowanego mięsa wieprzowego, drobiowego lub indyczego. Kabanosy są suszone, a następnie wędzone. Są cenione przede wszystkim za kruchość. Mają równomiernie pomarszczoną powierzchnię, która jest ciemnoczerwonego koloru. Kiedy przekrawamy kabanosa dokładnie widać mięso i tłuszcz. Wyróżniają się niebywałym smakiem, który określany jest jako smak peklowanej i pieczonej wieprzowiny. Wyczuwalna jest nuta dymu wędzarniczego, a także przypraw, takich jak pieprz i kminek. Nazwa “kabanos” pochodzi od tureckiego słowa kaban czyli wieprz.
Kabanosy – jak powstają? Czy nalot na kabanosach jest normalny?
Jak wygląda proces technologiczny wytwarzania kabanosów? Do tego celu potrzeba mięsa wieprzowego klasy pierwszej i klasy drugiej A i B. Pierwszy etap to rozdrabnianie mięsa na wilku. Kolejny to peklowanie na sucho przez dwie doby. Mięso klasy pierwszej rozdrabniane jest na wilku z oczkami o średnicy ok. 10 mm, natomiast mięso klasy drugiej na wilku z oczkami o średnicy 8 mm. Taki zabieg pozwala, po przekrojeniu kabanosa, na ujrzenie dużych kawałków mięsa, co będzie potwierdzeniem wysokiej jakości. Przyprawy, jakie używa się w procesie technologicznym produkcji kabanosów to pieprz, gałka muszkatołowa, kminek, cukier. Jako formy używa się baranich osłonek o średnicy 20-22 mm. Baton posiada długość 25 cm długości. Tak przygotowane mięso poddaje się procesowi osadzania, czyli ułożenia masy w osłonce w temperaturze 30 stopni Celsjusza. Kolejny etap to wędzenie i pieczenie w ciepłym dymie. Prowadzi się je aż do uzyskania 70 stopni Celsjusza wewnątrz kabanosa. Końcowy proces to studzenie i suszenie. Trwa nawet do 5 dni. Chłodnia i suszarnia powinny mieć temperaturę 14-18 stopni Celsjusza.
Do produkcji kabanosów powinno być używane mięso z wysoką zawartością tłuszczu śródmięśniowego, a taką posiadają tylko wybrane rasy świń. Tak, jak już wcześniej wspomnieliśmy, dobrej jakości kabanos, wykonany z odpowiedniego mięsa, powinien charakteryzować się kruchością, a przy łamaniu oddawać dźwięk, którego określa się w branży mięsnej jako “strzał”.
Skąd wzięły się kabanosy? Jaka jest ich historia? Sama nazwa istnieje już od bardzo dawna. W XIX wieku kabanem nazywano tuczonego ziemniakami wieprzka. Był on chowany na mięso, które przy tego typu karmieniu charakteryzowało się bardzo wysoką jakością i niepowtarzalnym smakiem. Kabanosy, które widnieją we współczesnych sklepach zaczęły pojawiać się w Polsce w latach 20./ 30. XX wieku. Ich wyrabianiem zajmowały się lokalne masarnie. Zależnie od tego, z którego zakładu pochodziły różniły się smakiem. Wynikało to z tego, że do doprawiania mięsa używano różnych przypraw. Ujednolicenie smaku miało miejsce w czasach powojennych. Większą popularność kabanosy zyskały w czasach PRL-u. Zostawały one nawet eksportowane, ponieważ uznawane były za dobry jakościowo produkt.
Nalot na kabanosach – skąd się bierze?
Czy nalot na kabanosach jest groźny? Jest to naturalny proces, który wyróżnia wszystkie kiełbasy suche i wędzone. Biały nalot na kabanosach pojawia się wtedy, kiedy sól kuchenna, białko, fosforany ulegają krystalizacji. Może to być także kreatyna bądź kreatyna.
Biały osad na kabanosach
Wiele osób zastanawia się, czy biały osad na kabanosach świadczy o zepsuci mięsa. Tak jak wspominałam wcześniej – biały osad na kabanosach przeważnie wynika z naturalnych procesów związanych z solą czy kreatyną. Jeśli nie jesteś pewien/na, to zawsze możesz zapytać sprzedawcy, czy biały nalot na kabanosach, które chcesz kupić, jest na pewno w porządku. Jeśli zastanawiasz się, czy biały nalot na kabanosach, które już masz w lodówce kilka dni, nie jest oznaką zepsucia, to uzyskanie odpowiedzi będzie już trochę trudniejsze. Jeśli są one zamknięte, a ich data ważności się zgadza, to biały nalot na kabanosach nie oznacza zapewne pleśni. Jeśli jednak mięso było kilka dni otwarte i często leżało poza lodówką, to moim zdaniem lepiej go nie jeść. Oczywiście nigdy nie spożywaj żadnego mięsa, którego data ważności minęła – wtedy nieważne czy biały nalot na kabanosach jest, czy go nie, wyrzuć je. Zatrucie się mięsem może być bardzo niebezpieczne.
Sprawdź też: