Co roku każdej jesieni nasz lasy zapełniają się poszukiwaczami małych grzybów, których w tym złotym okresie jest pod dostatkiem. Grzyby przyciągają swoich miłośników, którzy następnie w domach swoje zbiory poddają różnym obróbkom termicznym. Tak właśnie powstają wszystkie dobrze znane nam marynowane przetwory w słoikach, pyszne sosy grzybowe, aromatyczne zupy i wiele, wiele innych. Aby jednak przygotować te wymienione potrawy, musimy wiedzieć jak długo gotować grzyby, ile trwa gotowanie świeżych, a ile gotowanie suszonych grzybów, czy gatunek wpływa na to ile czasu gotować grzyby? Na te wszystkie pytania na temat gotowania grzybów postaramy się Państwu odpowiedzieć w tym artykule.
Jak gotować grzyby?
Zacznijmy od samego początku. Po powrocie do domu z zebranymi grzybami należy je wpierw dokładnie obejrzeć. Upewnić się, że żaden z nich nie jest robaczywy, a co ważniejsze nie jest trujący. Jeszcze przed wyznaczaniem jak długo obgotowywać grzyby, które zebraliśmy, należy je oczyścić z resztek ziemi, liści i dokładnie umyć. Biorąc pod uwagę duże ilości grzybów, które zbiera się w krótkim czasie warto je zamrozić. Przed tą czynnością trzeba je koniecznie obgotować.
Niezbędna jest wiedza jak długo obgotowywać grzyby, aby po rozmrożeniu wciąż były smaczne. Ze względu na ich delikatny charakter, nie trzeba długo gotować grzybów. Z reguły grzyby przeznaczone do mrożenia gotujemy od 10 minut do 15 minut, te o bardziej twardej budowie. Wystarczy tyle czasu gotować grzyby, aby nie utracić ich aromatu i smaku. Takie grzyby można już śmiało zamrozić. Zalecane jest, aby obgotowywać grzyby, ponieważ po odmrożeniu są mniej ciężkostrawne.
Jak długo gotować grzyby, których chcemy od razu użyć do naszej potrawy? Zebrane grzybki, które są dość małe, takie jak maślaki czy podgrzybki nie trzeba długo gotować, gotujemy je około 15 minut. Dłuższego czasu gotowania wymagają boczniaki i koźlaki. Trzymamy je w wodzie 25 minut. A jak gotować grzyby takie jak borowiki, rydze czy kurki? Tutaj potrzeba już około 35 minut.
Jak długo gotować grzyby suszone?
Inną metodą, równie często wykorzystywaną do dłuższego przechowywania grzybów, jest ich suszenie. O ile gotować grzyby musimy w wyznaczonym przynajmniej minimalnym czasie, o tyle suszenie grzybów nie ma tak określonych zasad. Grzyby suszone można przechowywać przez długi czas. Używa się ich między innymi w farszu do pierogów lub od gotowania zup.
Przed przystąpieniem do gotowania potrawy, następuje gotowanie suszonych grzybów. Jednak jeszcze przed wyznaczaniem czasu jak długo obgotowywać suszone grzyby, pamiętajmy, aby je odpowiednio wcześniej namoczyć. Minimalny czas to 2 godziny. Gotowanie możemy rozpocząć bez namoczenia w zimnej wodzie. Od wybranej metody przyjętej na gotowanie suszonych grzybów zależeć będzie ile czasu to potrwa.
Jak długo gotować grzyby suszone uprzednio namoczone? Na czas ich gotowania także ma wpływ ich wielkość. Będziemy mniej czasu gotować grzyby pokrojone – około 25 minut, w innym razie gotowanie trwa minimum godzinę. Aby sprawdzić ich stopień ugotowania wystarczy spróbować niewielkiego ich kawałeczka.
Jak długo gotować suszone grzyby bez namaczania? Brak namoczenia grzybów wydłuża znacząco ich gotowanie. Gotowanie suszonych grzybów bez namaczania, wpłynie na ich smak. Grzyby mogą stać się suche i wiórowate. Polecamy zatem poświęcić chwilę i namoczyć grzyby. Dla lepszego smaku potraw nie wykorzystujcie w swojej kuchni suszonych grzybów bez namaczania.
Ile czasu gotować grzyby do innych obróbek?
W przypadku robienia jeszcze innych potraw, niż wymienione wcześniej trzeba także wiedzieć ile gotować grzyby, aby pozostał w nich smak.
Chcąc je zamarynować także musimy obgotować grzyby. To, ile czasu gotować grzyby do marynowania i tutaj zależy od ich wielkości. Zazwyczaj trwa to około 15 minut.
Widzimy więc, że metod obróbki termicznej grzybów istnieje wiele, a każdy wymaga zachowania odpowiedniej procedury ile gotować grzyby. Od tego jak gotować grzyby będziemy, wpłynie na ich smak.