Strona głównaDomKurtyny powietrzne do restauracji i kawiarni – czy to dobre rozwiązanie?

Kurtyny powietrzne do restauracji i kawiarni – czy to dobre rozwiązanie?

Utrzymanie optymalnych warunków termicznych we wnętrzu o każdej porze roku sprawia, że chętniej przebywamy w takiej przestrzeni. Dotyczy to nie tylko pomieszczeń mieszkalnych i biurowych, ale także lokali gastronomicznych. Wielu właścicieli montuje zatem wydajne systemy grzewcze i klimatyzacje, by zapewnić swoim gościom pełen komfort.

Coraz częściej w takich miejscach sięga się także po praktyczne kurtyny powietrzne. Czy rzeczywiście warto je stosować? Kiedy mogą się przydać i jakie korzyści przynoszą? O tym opowiemy poniżej.

Gdzie montuje się kurtyny powietrzne?

Kurtyny powietrzne to rozwiązanie stosowane najczęściej w instytucjach lub lokalach usługowych. Na ich montaż decydują się na przykład galerie handlowe, sklepy, kina, instytucje publiczne oraz oczywiście kawiarnie i restauracje.

Wykorzystuje się je wszędzie tam, gdzie często otwiera się drzwi zewnętrzne, co może prowadzić do mieszania się powietrza zewnętrznego z tym wewnątrz, a w efekcie do niepotrzebnego podniesienia lub obniżenia temperatury w pomieszczeniu.

Czym jest kurtyna powietrzna?

Kurtyny powietrzne w restauracjach to ciekawa alternatywa dla klasycznych wiatrołapów – praktyczna i w pełni zgodna z obowiązującymi przepisami.

Są to niewielkie urządzenia, które instaluje się bezpośrednio nad drzwiami zewnętrznymi od strony pomieszczenia. Kurtyna składa się z kilku elementów, w tym:

  • kratki nawiewowej,
  • kratki wywiewnej,
  • wentylatora,
  • nagrzewnicy (opcjonalnie).

Zadaniem produktu jest wytworzenie dzięki wentylatorowi mocnego strumienia powietrza, który przechodzi przez kratki i tworzy płaską zaporę powietrzną, pozwalającą na rozdzielenie powietrza zewnętrznego od tego znajdującego się we wnętrzu.

Rodzaje kurtyn powietrznych – na jakie rozwiązania postawić w restauracji?

W zależności od potrzeb, w lokalach gastronomicznych stosuje się dwa typy kurtyn powietrznych. Zalicza się do nich rozwiązania:

  • ciepłe,
  • zimne.

Pierwsze z nich chronią przed nadmiernym wychładzaniem ogrzewanych wnętrz. Bywają wyposażone w niezależną nagrzewnicę elektryczną albo w urządzenie wodne, podłączone do sieci centralnego ogrzewania.

Produkty zimne nie podgrzewają powietrza, a ich zadaniem jest odcięcie ochłodzonego wnętrza od wysokiej temperatury panującej za drzwiami.

Do bardziej wymagających przestrzeni chętnie stosuje się kurtyny wyposażone w system generujący podwójny strumień powietrza, o większej wydajności i sile działania.

Kurtyna powietrzna jako element większego systemu

Nowoczesne kurtyny powietrzne to rozwiązania, które zapewniają komfort i wygodę stosowania. Wiele z nich, jak już zostało to wcześniej nadmienione, współpracuje z innymi instalacjami we wnętrzach. Mogą być połączone choćby z ogrzewaniem albo klimatyzacją, by zwiększyć efektywność działania takiego produktu.

Dodatkowo wiele urządzeń wyposaża się w czujniki ruchu, by zautomatyzować ich działanie oraz ograniczyć wiążące się z tym koszty. Pojawiają się nawet kurtyny powietrzne współpracujące z automatycznymi drzwiami, z czego chętnie korzystają różne lokale usługowe.

Kurtyny powietrzne – największe zalety urządzenia

Gdy analizuje się zasadność montażu kurtyny powietrznej w lokalu gastronomicznym, warto przede wszystkim spojrzeć na rozwiązanie obniżające wydatki, związane z eksploatacją budynku. Stworzenie powietrznej zapory w progu drzwi wejściowych znacznie ogranicza straty ciepła w zimie oraz chroni przed niepotrzebnym nagrzewaniem się pomieszczenia, gdy uruchomiono w nim klimatyzację. A to przekłada się na większą wydajność instalacji chłodząco-grzewczych, przy ograniczeniu związanych z tym kosztów.

Dodatkowo, kurtyna poprawia atmosferę w lokalu, poprzez zmniejszenie odczucia przeciągów, mniejsze ryzyko dostawania się do wnętrza insektów, zanieczyszczeń i nieprzyjemnych zapachów z zewnątrz. Kurtyny w restauracji mogą stanowić idealny sposób na rozdzielenie stref dla palących i niepalących gości.

W końcu kurtyny chronią drzwi przed zamarzaniem i nadmiernym zawilgoceniem lub parowaniem, co przekłada się na większe bezpieczeństwo oraz mniejsze uszkodzenie elementów wyposażenia.

Kurtyny z nagrzewnicami w niewielkich lokalach często zastępują nawet bardziej rozbudowane systemy grzewcze, zapewniając ciepło w pomieszczeniu i chroniąc przed niekorzystnymi warunkami zewnętrznymi.

Systemy grzewcze – promienniki podczerwieni

W restauracjach i kawiarniach, które funkcjonują przez cały rok, stawia się na wspomniane systemy grzewcze oraz klimatyzację. To właśnie te urządzenia zapewniają klientom komfortowe warunki. Jakie urządzenia sprawdzają się w tych rolach?

Spośród ogrzewania właściciele restauracji i kawiarni chętnie sięgają po promienniki podczerwieni, które można znaleźć w sklepie Econovli.pl. Są one bowiem energooszczędne, a do tego wyjątkowo wydajne. Oferują ciepło, które jest szybko uzyskiwane, następnie przez długi czas rozprowadzane po dużych przestrzeniach. Co więcej, promienniki mogą się pochwalić estetycznymi konstrukcjami, co ma ogromne znaczenie w lokalach tego typu. 

Klimatyzacja stacjonarna – duże możliwości

Kolejnym systemem, z której korzystają opisywane lokale, to klimatyzacja stacjonarna. Doskonale spełniająca swoje funkcje w sezonie letnim. To urządzenie spotykamy praktycznie w każdej kawiarni czy restauracji podczas zagranicznych wakacji, ale możliwości i funkcjonalność klimatyzatorów stacjonarnych doceniają coraz częściej także właściciele lokali położonych w Polsce. 

Klienci bowiem szukają ochłody w upalne dni, a tę zapewnia wydajny klimatyzator, który daje szansę na obniżenie temperatury do określonego poziomu i utrzymanie go przez stosunkowo długi czas. 

Nowoczesne kurtyny powietrzne – idealne rozwiązanie dla restauracji lub kawiarni

Praktyczne kurtyny powietrzne chętnie stosuje się w lokalach, w których drzwi zewnętrzne często pozostają otwarte. Urządzenia tego typu zwiększają w nich komfort, poprawiają bezpieczeństwo oraz ograniczają wydatki związane z ogrzewaniem lub klimatyzowaniem przestrzeni. W wielu sytuacjach jest to zatem rozwiązanie praktyczne i niezmiernie korzystne dla właścicieli restauracji oraz wszystkich gości.

Jakub Nowak
Jakub Nowak
Miłośnik gry na gitarze, skończył studia ekonomiczne, lubi sprawdzać różnego rodzaju produkty w boju.
Sprawdź jeszcze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Napisz komentarz
Proszę wpisać swoje imie

Popularne